Groentebouillon
Groentebouillon is een goede basis voor vele soepen en sauzen. Het is handig om het altijd kant en klaar in huis te hebben, zodat je altijd een snel en makkelijk soepje voor de lunch kan maken bijvoorbeeld. Maak een grote pan, dan kun je je vriezer vullen met een flinke voorraad
Voor: 3 ltr bouillon
Hoe lang ben je er mee bezig: 1,5 uur
Wat heb je er voor nodig:
1 grote ui
1 grote prei
½ bleekselderij
1 winterwortel
1 bos bladselderij
½ knolselderij
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 thee lepel foelie
½ eetl gekneusde peperkorrels
De stelen van 1 bos peterselie
5 takjes tijm
2 takken rozemarijn
3 ltr water
Hoe ga je het doen:
Was alle groente. Let er vooral bij de prei op dat er geen zand tussen zit. Snij de groente in kleine stukjes. Zet de groente samen met de kruiden op in een grote pan met water. Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur meteen laag. De bouillon moet gaan trekken (tegen de kook aan) en niet koken. Als de bouillon blijft koken wordt deze blind (niet helder). Laat de bouillon een uur trekken. Zeef de bouillon met een fijne zeef. Laat afkoelen en verdeel in handzame porties voor de vriezer (1/2 ltr).
Hoe lang ben je er mee bezig: 1,5 uur
Wat heb je er voor nodig:
1 grote ui
1 grote prei
½ bleekselderij
1 winterwortel
1 bos bladselderij
½ knolselderij
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
1 thee lepel foelie
½ eetl gekneusde peperkorrels
De stelen van 1 bos peterselie
5 takjes tijm
2 takken rozemarijn
3 ltr water
Hoe ga je het doen:
Was alle groente. Let er vooral bij de prei op dat er geen zand tussen zit. Snij de groente in kleine stukjes. Zet de groente samen met de kruiden op in een grote pan met water. Breng de bouillon aan de kook en zet het vuur meteen laag. De bouillon moet gaan trekken (tegen de kook aan) en niet koken. Als de bouillon blijft koken wordt deze blind (niet helder). Laat de bouillon een uur trekken. Zeef de bouillon met een fijne zeef. Laat afkoelen en verdeel in handzame porties voor de vriezer (1/2 ltr).