passie voor gezond eten
  • Home
    • Over mij
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Contact
  • Gezonde voeding
    • Wat is gezonde voeding?
    • Is suiker giftig?
    • Is aspartaam gevaarlijk?
    • Zijn asperges gezond?
    • Is E 621 gevaarlijk?
  • Gezonde recepten
    • Aardbeienjam
    • Pasta carbonara
    • Pittige zomersalade
    • Eieren met truffel "en cocotte"
    • Roerei met eenhoorntjesbrood en cantharellen
    • Quiche met champignons en spekjes
    • Wildpaté in een weckpotje
    • Ovenschotels >
      • Gevulde paprika's met kip
      • gevulde paprika's met Thaise gamba's
      • gevulde tomaten
      • Hollandse winterschotel
      • Italiaanse zomerschotel
      • Lasagne bolognese
      • Ovenschotel met kip en paprika
      • Griekse moussaka
      • Spinazie ovenschotel
      • Rollade van vakensprocereur
      • Witlof met ham en kaassaus
    • gezonde stoof recepten >
      • Baskische kip
      • Boeuf bourguignon
      • Daube van wild zwijn
      • Gestoofde kalfswang met madeira en sjalotten
      • Gestoofde schouderkarbonade met sjalotten
      • Gestoofd konijn met stekelzwammen, tomaat en sinaasappel
      • Gestoofde runderlappen
      • Hongaarse Goulash
      • Langzaam gegaarde schouderkarbonade
      • Limburgs zuurvlees
      • 0sso bucco alla Milanese
    • Gezonde fingerfood recepten >
      • Gebakken gamba's met aioli
      • Gefrituurde gamba's met oosterse dipjes
      • Gefrituurde inktvisringen
      • Pizza
      • Spaanse tortilla
      • Thai summer rolls
      • Zoete aardappel uit de oven
    • Gezonde vis recepten >
      • Dorade in een zoutkorst
      • Gebakken snoekbaars
      • Haring met bietjes en appel
      • Haringsalade met room en dille
      • Kabeljauw met venkel en tomaat
      • Mosselen met rode peper, gember en tomaat
      • Spaghetti vongole
    • Gezonde groente recepten >
      • Asperges met ham, ei en botersaus
      • Asperges met hollandaisesaus
      • Aspergequiche
      • Aspergerisotto met peterselie
      • cannelloni gevuld met spinazie en ricotta
      • Courgettesalade
      • Gegrilde gemarineerde aubergine
      • Gegrilde gemarineerde courgette
      • Gemarineerde rode paprika
      • Gestoofde aubergine
      • Hummus
      • Rode bieten salade met appel
      • Rode kool
      • Salade met ovengroente en avocado
      • Spinazie met gepocheerd ei en hollandaisesaus
      • Tomaatjes uit de oven
      • Tomatensalade
      • Verse artisjokken met dipsausjes
      • Zoetzure groentesalade
    • gezonde saus recepten >
      • Aioli
      • Bolognesesaus
      • Hollandaise saus
      • Knoflooksaus
      • Gezonde aspergesaus
      • Pesto genovese
      • Pizzasaus
      • Oosterse dipsausjes
    • Gezonde soep recepten >
      • Aspergesoep
      • Bisque van gamba's
      • Franse Uiensoep
      • Groentebouillon
      • Groentepuree soep
      • Hongaarse paprikasoep
      • Hollandse erwtensoep
      • Pompoensoep
    • Gezonde Toetjes en taarten recepten >
      • Mascarpone crème met aardbeien
      • Pavlova met bosvruchten
      • Tarte tatin
    • Gezonde basis recepten >
      • 1000 jaren vanillesuiker
      • Appelmoes van Elstar met citroen
      • Aardappelpuree
      • Bierbeslag
      • Ghee of geklaarde boter
      • Gepocheerde eieren
      • Guacamole
      • Flensjes van spelt en kastanjebloem
      • Kruidenboter
      • Mayonaise
      • Paprika's ontvellen
      • Pizzadeeg
      • Tomaten chutney
      • Tomaten ontvellen
  • Kooktips
    • Aardappelpuree
    • de 3 grootste fabels in de keuken
    • Mijn diepvriesla
    • Mijn drankkast
    • Mijn keukenkastje
    • De geheimen van een goede stoofschotel
    • Gamba's
    • Knoflook
  • Blog
  • gastblog

Tarte tatin

Een heerlijke klassieke appeltaart: tarte tatin. Het ideale huwelijk tussen appel en karamel

Voor:                                                          6 tot 8 personen

Hoe lang ben je er mee bezig:             30 minuten voorbereiden, 30 minuten in de oven

Wat heb je er voor nodig:
200 gram suiker
90 gram boter
5 á 6 elstar appels
De schil van een citroen
4 plakjes bladerdeeg

Hoe ga je het doen:
Het belangrijkste wat je nodig hebt is een goede pan. De pan heeft het liefst een rechte wand, goede warmte geleiding en moet de oven in kunnen. Ik ben in het gelukkige bezit van een koperen pan wat ideaal is maar een ander goed geleidend materiaal is ook prima. Dit recept is voor een pan met een diameter van 23 cm
Snij de boter in plakjes en verdeel deze over de bodem van de pan  en strooi de suiker er overheen
Verwarm de pan op een laag vuurtje
Rasp de citroenschil en verdeel over de suiker
Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis
Leg de appel met de ronde kant naar beneden in de pan. Probeer er een mooie egale laag van te maken
Bak de appels op halfhoog vuur ongeveer 15 tot 20 minuten 
Het is belangrijk dat je niet meer in de pan roert. Er zal een karamel ontstaan van het sap van de appels de boter en de suiker
Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien
Verwarm de oven voor op 220 graden
Als de karamel een mooie gouden kleur heeft en de appels (bijna) gaar zijn haal je de pan van het vuur
Plak de plakjes bladerdeeg met de randjes aan elkaar met wat water en rol de randen vast aan elkaar
Maak met behulp van de deksel van de pan een rondje plak van het bladerdeeg die 1 cm groter is dan de deksel
Leg het bladerdeeg op de appels. Doordat de plak net iets te groot is zal er een dikkere rand ontstaan waardoor de karamel er zo meteen minder makkelijk uitstroomt
Bak de taart in de oven totdat de korst goudgeel is (ongeveer 10 minuten)
Zet de oven op 175 graden en bak nog eens 15 minuten totdat het deeg bros is
Haal de taart uit de oven en laat hem een minuut of 5 afkoelen
Zet een groot bord op de pan en draai de taart om
De taart is warm het lekkerst (met vanillesaus of crème fraiche)


Foto tarte tatin, gezonde recepten, lekkere recepten, recept tarte tatin
Een heerlijke tarte tatin net uit de oven
  • Home
    • Over mij
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Contact
  • Gezonde voeding
    • Wat is gezonde voeding?
    • Is suiker giftig?
    • Is aspartaam gevaarlijk?
    • Zijn asperges gezond?
    • Is E 621 gevaarlijk?
  • Gezonde recepten
    • Aardbeienjam
    • Pasta carbonara
    • Pittige zomersalade
    • Eieren met truffel "en cocotte"
    • Roerei met eenhoorntjesbrood en cantharellen
    • Quiche met champignons en spekjes
    • Wildpaté in een weckpotje
    • Ovenschotels >
      • Gevulde paprika's met kip
      • gevulde paprika's met Thaise gamba's
      • gevulde tomaten
      • Hollandse winterschotel
      • Italiaanse zomerschotel
      • Lasagne bolognese
      • Ovenschotel met kip en paprika
      • Griekse moussaka
      • Spinazie ovenschotel
      • Rollade van vakensprocereur
      • Witlof met ham en kaassaus
    • gezonde stoof recepten >
      • Baskische kip
      • Boeuf bourguignon
      • Daube van wild zwijn
      • Gestoofde kalfswang met madeira en sjalotten
      • Gestoofde schouderkarbonade met sjalotten
      • Gestoofd konijn met stekelzwammen, tomaat en sinaasappel
      • Gestoofde runderlappen
      • Hongaarse Goulash
      • Langzaam gegaarde schouderkarbonade
      • Limburgs zuurvlees
      • 0sso bucco alla Milanese
    • Gezonde fingerfood recepten >
      • Gebakken gamba's met aioli
      • Gefrituurde gamba's met oosterse dipjes
      • Gefrituurde inktvisringen
      • Pizza
      • Spaanse tortilla
      • Thai summer rolls
      • Zoete aardappel uit de oven
    • Gezonde vis recepten >
      • Dorade in een zoutkorst
      • Gebakken snoekbaars
      • Haring met bietjes en appel
      • Haringsalade met room en dille
      • Kabeljauw met venkel en tomaat
      • Mosselen met rode peper, gember en tomaat
      • Spaghetti vongole
    • Gezonde groente recepten >
      • Asperges met ham, ei en botersaus
      • Asperges met hollandaisesaus
      • Aspergequiche
      • Aspergerisotto met peterselie
      • cannelloni gevuld met spinazie en ricotta
      • Courgettesalade
      • Gegrilde gemarineerde aubergine
      • Gegrilde gemarineerde courgette
      • Gemarineerde rode paprika
      • Gestoofde aubergine
      • Hummus
      • Rode bieten salade met appel
      • Rode kool
      • Salade met ovengroente en avocado
      • Spinazie met gepocheerd ei en hollandaisesaus
      • Tomaatjes uit de oven
      • Tomatensalade
      • Verse artisjokken met dipsausjes
      • Zoetzure groentesalade
    • gezonde saus recepten >
      • Aioli
      • Bolognesesaus
      • Hollandaise saus
      • Knoflooksaus
      • Gezonde aspergesaus
      • Pesto genovese
      • Pizzasaus
      • Oosterse dipsausjes
    • Gezonde soep recepten >
      • Aspergesoep
      • Bisque van gamba's
      • Franse Uiensoep
      • Groentebouillon
      • Groentepuree soep
      • Hongaarse paprikasoep
      • Hollandse erwtensoep
      • Pompoensoep
    • Gezonde Toetjes en taarten recepten >
      • Mascarpone crème met aardbeien
      • Pavlova met bosvruchten
      • Tarte tatin
    • Gezonde basis recepten >
      • 1000 jaren vanillesuiker
      • Appelmoes van Elstar met citroen
      • Aardappelpuree
      • Bierbeslag
      • Ghee of geklaarde boter
      • Gepocheerde eieren
      • Guacamole
      • Flensjes van spelt en kastanjebloem
      • Kruidenboter
      • Mayonaise
      • Paprika's ontvellen
      • Pizzadeeg
      • Tomaten chutney
      • Tomaten ontvellen
  • Kooktips
    • Aardappelpuree
    • de 3 grootste fabels in de keuken
    • Mijn diepvriesla
    • Mijn drankkast
    • Mijn keukenkastje
    • De geheimen van een goede stoofschotel
    • Gamba's
    • Knoflook
  • Blog
  • gastblog
✕