Tarte tatin
Een heerlijke klassieke appeltaart: tarte tatin. Het ideale huwelijk tussen appel en karamel
Voor: 6 tot 8 personen
Hoe lang ben je er mee bezig: 30 minuten voorbereiden, 30 minuten in de oven
Wat heb je er voor nodig:
200 gram suiker
90 gram boter
5 á 6 elstar appels
De schil van een citroen
4 plakjes bladerdeeg
Hoe ga je het doen:
Het belangrijkste wat je nodig hebt is een goede pan. De pan heeft het liefst een rechte wand, goede warmte geleiding en moet de oven in kunnen. Ik ben in het gelukkige bezit van een koperen pan wat ideaal is maar een ander goed geleidend materiaal is ook prima. Dit recept is voor een pan met een diameter van 23 cm
Snij de boter in plakjes en verdeel deze over de bodem van de pan en strooi de suiker er overheen
Verwarm de pan op een laag vuurtje
Rasp de citroenschil en verdeel over de suiker
Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis
Leg de appel met de ronde kant naar beneden in de pan. Probeer er een mooie egale laag van te maken
Bak de appels op halfhoog vuur ongeveer 15 tot 20 minuten
Het is belangrijk dat je niet meer in de pan roert. Er zal een karamel ontstaan van het sap van de appels de boter en de suiker
Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien
Verwarm de oven voor op 220 graden
Als de karamel een mooie gouden kleur heeft en de appels (bijna) gaar zijn haal je de pan van het vuur
Plak de plakjes bladerdeeg met de randjes aan elkaar met wat water en rol de randen vast aan elkaar
Maak met behulp van de deksel van de pan een rondje plak van het bladerdeeg die 1 cm groter is dan de deksel
Leg het bladerdeeg op de appels. Doordat de plak net iets te groot is zal er een dikkere rand ontstaan waardoor de karamel er zo meteen minder makkelijk uitstroomt
Bak de taart in de oven totdat de korst goudgeel is (ongeveer 10 minuten)
Zet de oven op 175 graden en bak nog eens 15 minuten totdat het deeg bros is
Haal de taart uit de oven en laat hem een minuut of 5 afkoelen
Zet een groot bord op de pan en draai de taart om
De taart is warm het lekkerst (met vanillesaus of crème fraiche)
Hoe lang ben je er mee bezig: 30 minuten voorbereiden, 30 minuten in de oven
Wat heb je er voor nodig:
200 gram suiker
90 gram boter
5 á 6 elstar appels
De schil van een citroen
4 plakjes bladerdeeg
Hoe ga je het doen:
Het belangrijkste wat je nodig hebt is een goede pan. De pan heeft het liefst een rechte wand, goede warmte geleiding en moet de oven in kunnen. Ik ben in het gelukkige bezit van een koperen pan wat ideaal is maar een ander goed geleidend materiaal is ook prima. Dit recept is voor een pan met een diameter van 23 cm
Snij de boter in plakjes en verdeel deze over de bodem van de pan en strooi de suiker er overheen
Verwarm de pan op een laag vuurtje
Rasp de citroenschil en verdeel over de suiker
Schil de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis
Leg de appel met de ronde kant naar beneden in de pan. Probeer er een mooie egale laag van te maken
Bak de appels op halfhoog vuur ongeveer 15 tot 20 minuten
Het is belangrijk dat je niet meer in de pan roert. Er zal een karamel ontstaan van het sap van de appels de boter en de suiker
Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien
Verwarm de oven voor op 220 graden
Als de karamel een mooie gouden kleur heeft en de appels (bijna) gaar zijn haal je de pan van het vuur
Plak de plakjes bladerdeeg met de randjes aan elkaar met wat water en rol de randen vast aan elkaar
Maak met behulp van de deksel van de pan een rondje plak van het bladerdeeg die 1 cm groter is dan de deksel
Leg het bladerdeeg op de appels. Doordat de plak net iets te groot is zal er een dikkere rand ontstaan waardoor de karamel er zo meteen minder makkelijk uitstroomt
Bak de taart in de oven totdat de korst goudgeel is (ongeveer 10 minuten)
Zet de oven op 175 graden en bak nog eens 15 minuten totdat het deeg bros is
Haal de taart uit de oven en laat hem een minuut of 5 afkoelen
Zet een groot bord op de pan en draai de taart om
De taart is warm het lekkerst (met vanillesaus of crème fraiche)