passie voor gezond eten
  • Home
    • Over mij
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Contact
  • Gezonde voeding
    • Wat is gezonde voeding?
    • Is suiker giftig?
    • Is aspartaam gevaarlijk?
    • Zijn asperges gezond?
    • Is E 621 gevaarlijk?
  • Gezonde recepten
    • Aardbeienjam
    • Pasta carbonara
    • Pittige zomersalade
    • Eieren met truffel "en cocotte"
    • Roerei met eenhoorntjesbrood en cantharellen
    • Quiche met champignons en spekjes
    • Wildpaté in een weckpotje
    • Ovenschotels >
      • Gevulde paprika's met kip
      • gevulde paprika's met Thaise gamba's
      • gevulde tomaten
      • Hollandse winterschotel
      • Italiaanse zomerschotel
      • Lasagne bolognese
      • Ovenschotel met kip en paprika
      • Griekse moussaka
      • Spinazie ovenschotel
      • Rollade van vakensprocereur
      • Witlof met ham en kaassaus
    • gezonde stoof recepten >
      • Baskische kip
      • Boeuf bourguignon
      • Daube van wild zwijn
      • Gestoofde kalfswang met madeira en sjalotten
      • Gestoofde schouderkarbonade met sjalotten
      • Gestoofd konijn met stekelzwammen, tomaat en sinaasappel
      • Gestoofde runderlappen
      • Hongaarse Goulash
      • Langzaam gegaarde schouderkarbonade
      • Limburgs zuurvlees
      • 0sso bucco alla Milanese
    • Gezonde fingerfood recepten >
      • Gebakken gamba's met aioli
      • Gefrituurde gamba's met oosterse dipjes
      • Gefrituurde inktvisringen
      • Pizza
      • Spaanse tortilla
      • Thai summer rolls
      • Zoete aardappel uit de oven
    • Gezonde vis recepten >
      • Dorade in een zoutkorst
      • Gebakken snoekbaars
      • Haring met bietjes en appel
      • Haringsalade met room en dille
      • Kabeljauw met venkel en tomaat
      • Mosselen met rode peper, gember en tomaat
      • Spaghetti vongole
    • Gezonde groente recepten >
      • Asperges met ham, ei en botersaus
      • Asperges met hollandaisesaus
      • Aspergequiche
      • Aspergerisotto met peterselie
      • cannelloni gevuld met spinazie en ricotta
      • Courgettesalade
      • Gegrilde gemarineerde aubergine
      • Gegrilde gemarineerde courgette
      • Gemarineerde rode paprika
      • Gestoofde aubergine
      • Hummus
      • Rode bieten salade met appel
      • Rode kool
      • Salade met ovengroente en avocado
      • Spinazie met gepocheerd ei en hollandaisesaus
      • Tomaatjes uit de oven
      • Tomatensalade
      • Verse artisjokken met dipsausjes
      • Zoetzure groentesalade
    • gezonde saus recepten >
      • Aioli
      • Bolognesesaus
      • Hollandaise saus
      • Knoflooksaus
      • Gezonde aspergesaus
      • Pesto genovese
      • Pizzasaus
      • Oosterse dipsausjes
    • Gezonde soep recepten >
      • Aspergesoep
      • Bisque van gamba's
      • Franse Uiensoep
      • Groentebouillon
      • Groentepuree soep
      • Hongaarse paprikasoep
      • Hollandse erwtensoep
      • Pompoensoep
    • Gezonde Toetjes en taarten recepten >
      • Mascarpone crème met aardbeien
      • Pavlova met bosvruchten
      • Tarte tatin
    • Gezonde basis recepten >
      • 1000 jaren vanillesuiker
      • Appelmoes van Elstar met citroen
      • Aardappelpuree
      • Bierbeslag
      • Ghee of geklaarde boter
      • Gepocheerde eieren
      • Guacamole
      • Flensjes van spelt en kastanjebloem
      • Kruidenboter
      • Mayonaise
      • Paprika's ontvellen
      • Pizzadeeg
      • Tomaten chutney
      • Tomaten ontvellen
  • Kooktips
    • Aardappelpuree
    • de 3 grootste fabels in de keuken
    • Mijn diepvriesla
    • Mijn drankkast
    • Mijn keukenkastje
    • De geheimen van een goede stoofschotel
    • Gamba's
    • Knoflook
  • Blog
  • gastblog

Verse artisjokken met dipsausjes

Het eten van verse artisjokken heeft altijd iets feestelijks. Zeker als je er zelf lekkere dipsausjes bij maakt

Voor:                                                          4 personen

Hoe lang ben je er mee bezig:             45 minuten koken, afkoelen, 15 minuten sausjes maken

Wat heb je er voor nodig:
4 verse grote artisjokken
½ citroen
zout

Mayonaise:
2 eidooiers
het sap van een ½ citroen
+/- 250 ml olijfolie
2 theel gladde mosterd
zout/peper
worcestershiresaus

Mosterd dip:
2 eetl grove mosterd
1 eetl maple syrup
2 eetl cognac of vieux

Saffraan dip:
15 draadjes saffraan
tabasco
Een ½ geraspte schil van een citroen

Hoe ga je het doen:
Snij de stelen van de artisjokken en verwijderen de onderste lelijke blaadjes
Kook de artisjokken in een pan met ruim water met een halve citroen en zout in ongeveer 45 minuten gaar
Zorg ervoor dat de bodem van de artisjokken helemaal onder water staan, daar zit het eetbare gedeelte (de artisjokken hebben de neiging te drijven)
De artisjoken zijn gaar als de buitenste blaadjes makkelijk los laten en je het dikke uiteinde makkelijk tussen je tanden van het blaadjes kan trekken
Laat de artisjokken op een schaal minstens een uur afkoelen
De basis van de dipsaus is mayonaise die gemaakt is op basis van olijfolie
Gebruik voor het maken van de mayonaise een kom met een ronde bodem
Gebruik olijfolie en eieren op kamer temperatuur
Doe de eidooiers, het citroensap en de mosterd in de kom en meng goed met een garde
Voeg al kloppende met de garde druppelsgewijs de olijfolie toe
Zorg ervoor dat je zo snel/langzaam druppelt dat alle olijf is opgenomen voordat er nieuwe druppels bij komen
Voeg zoveel olie toe totdat er een dikke saus is ontstaan
De hoeveelheid olie kan nogal variëren en is afhankelijk van de hoeveelheid citroensap die je hebt gebruikt
Maak de mayonaise op smaak met wat druppels worcestershiresaus zout en peper
Verdeel de mayonaise in tweeën
Maak de ene saus op smaak met de saffraan, de rasp van een ½ citroenschil en tabasco. Mocht de saus te zuur zijn voeg dan een beetje maple syrup toe
Maak dan andere saus op smaak met de grove mosterd, de cognac en de maple syrup

Je eet de artisjok blaadje voor blaadje. Je trek een blaadje eraf, dipt het uiteinde in de saus en trekt de verdikking aan het einde van het blaadjes tussen je tanden van het blad. Naarmate je dichterbij het midden komt zal er steeds minder vlees aan de blaadjes zitten. Als alle blaadjes verwijdert zijn zie je de bodem van de artisjok bedekt met een dichte bos met haartjes. Deze haartjes kun je makkelijk van de bodem trekken en weggooien. Verwijder van de onderkant van de bodem de harde stukken en eet de bodem met de over gebleven dipsaus lekker op!

Als je mayonaise maakt van olijfolie is het belangrijk om de juiste olijfolie te kiezen.
Olijfolie kan zeer intens van smaak zijn die in de sausjes erg overheersend kan zijn. Ik gebruik vaak een mengsel van olies. Als basis gebruik in vaak een goedkope neutrale olie (bijvoorbeeld bertolli delicato, deze olie heeft bijna geen smaak). Om de mayonaise karakter te geven gebruik ik dan een mooie extra vierge olijfolie. Je kan natuurlijk ook andere olie gebruiken voor de mayonaise zoals zonnebloem olie. Olijfolie is echter veel gezonder!

  • Home
    • Over mij
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Contact
  • Gezonde voeding
    • Wat is gezonde voeding?
    • Is suiker giftig?
    • Is aspartaam gevaarlijk?
    • Zijn asperges gezond?
    • Is E 621 gevaarlijk?
  • Gezonde recepten
    • Aardbeienjam
    • Pasta carbonara
    • Pittige zomersalade
    • Eieren met truffel "en cocotte"
    • Roerei met eenhoorntjesbrood en cantharellen
    • Quiche met champignons en spekjes
    • Wildpaté in een weckpotje
    • Ovenschotels >
      • Gevulde paprika's met kip
      • gevulde paprika's met Thaise gamba's
      • gevulde tomaten
      • Hollandse winterschotel
      • Italiaanse zomerschotel
      • Lasagne bolognese
      • Ovenschotel met kip en paprika
      • Griekse moussaka
      • Spinazie ovenschotel
      • Rollade van vakensprocereur
      • Witlof met ham en kaassaus
    • gezonde stoof recepten >
      • Baskische kip
      • Boeuf bourguignon
      • Daube van wild zwijn
      • Gestoofde kalfswang met madeira en sjalotten
      • Gestoofde schouderkarbonade met sjalotten
      • Gestoofd konijn met stekelzwammen, tomaat en sinaasappel
      • Gestoofde runderlappen
      • Hongaarse Goulash
      • Langzaam gegaarde schouderkarbonade
      • Limburgs zuurvlees
      • 0sso bucco alla Milanese
    • Gezonde fingerfood recepten >
      • Gebakken gamba's met aioli
      • Gefrituurde gamba's met oosterse dipjes
      • Gefrituurde inktvisringen
      • Pizza
      • Spaanse tortilla
      • Thai summer rolls
      • Zoete aardappel uit de oven
    • Gezonde vis recepten >
      • Dorade in een zoutkorst
      • Gebakken snoekbaars
      • Haring met bietjes en appel
      • Haringsalade met room en dille
      • Kabeljauw met venkel en tomaat
      • Mosselen met rode peper, gember en tomaat
      • Spaghetti vongole
    • Gezonde groente recepten >
      • Asperges met ham, ei en botersaus
      • Asperges met hollandaisesaus
      • Aspergequiche
      • Aspergerisotto met peterselie
      • cannelloni gevuld met spinazie en ricotta
      • Courgettesalade
      • Gegrilde gemarineerde aubergine
      • Gegrilde gemarineerde courgette
      • Gemarineerde rode paprika
      • Gestoofde aubergine
      • Hummus
      • Rode bieten salade met appel
      • Rode kool
      • Salade met ovengroente en avocado
      • Spinazie met gepocheerd ei en hollandaisesaus
      • Tomaatjes uit de oven
      • Tomatensalade
      • Verse artisjokken met dipsausjes
      • Zoetzure groentesalade
    • gezonde saus recepten >
      • Aioli
      • Bolognesesaus
      • Hollandaise saus
      • Knoflooksaus
      • Gezonde aspergesaus
      • Pesto genovese
      • Pizzasaus
      • Oosterse dipsausjes
    • Gezonde soep recepten >
      • Aspergesoep
      • Bisque van gamba's
      • Franse Uiensoep
      • Groentebouillon
      • Groentepuree soep
      • Hongaarse paprikasoep
      • Hollandse erwtensoep
      • Pompoensoep
    • Gezonde Toetjes en taarten recepten >
      • Mascarpone crème met aardbeien
      • Pavlova met bosvruchten
      • Tarte tatin
    • Gezonde basis recepten >
      • 1000 jaren vanillesuiker
      • Appelmoes van Elstar met citroen
      • Aardappelpuree
      • Bierbeslag
      • Ghee of geklaarde boter
      • Gepocheerde eieren
      • Guacamole
      • Flensjes van spelt en kastanjebloem
      • Kruidenboter
      • Mayonaise
      • Paprika's ontvellen
      • Pizzadeeg
      • Tomaten chutney
      • Tomaten ontvellen
  • Kooktips
    • Aardappelpuree
    • de 3 grootste fabels in de keuken
    • Mijn diepvriesla
    • Mijn drankkast
    • Mijn keukenkastje
    • De geheimen van een goede stoofschotel
    • Gamba's
    • Knoflook
  • Blog
  • gastblog
✕