Verse artisjokken met dipsausjes
Het eten van verse artisjokken heeft altijd iets feestelijks. Zeker als je er zelf lekkere dipsausjes bij maakt
Voor: 4 personen
Hoe lang ben je er mee bezig: 45 minuten koken, afkoelen, 15 minuten sausjes maken
Wat heb je er voor nodig:
4 verse grote artisjokken
½ citroen
zout
Mayonaise:
2 eidooiers
het sap van een ½ citroen
+/- 250 ml olijfolie
2 theel gladde mosterd
zout/peper
worcestershiresaus
Mosterd dip:
2 eetl grove mosterd
1 eetl maple syrup
2 eetl cognac of vieux
Saffraan dip:
15 draadjes saffraan
tabasco
Een ½ geraspte schil van een citroen
Hoe ga je het doen:
Snij de stelen van de artisjokken en verwijderen de onderste lelijke blaadjes
Kook de artisjokken in een pan met ruim water met een halve citroen en zout in ongeveer 45 minuten gaar
Zorg ervoor dat de bodem van de artisjokken helemaal onder water staan, daar zit het eetbare gedeelte (de artisjokken hebben de neiging te drijven)
De artisjoken zijn gaar als de buitenste blaadjes makkelijk los laten en je het dikke uiteinde makkelijk tussen je tanden van het blaadjes kan trekken
Laat de artisjokken op een schaal minstens een uur afkoelen
De basis van de dipsaus is mayonaise die gemaakt is op basis van olijfolie
Gebruik voor het maken van de mayonaise een kom met een ronde bodem
Gebruik olijfolie en eieren op kamer temperatuur
Doe de eidooiers, het citroensap en de mosterd in de kom en meng goed met een garde
Voeg al kloppende met de garde druppelsgewijs de olijfolie toe
Zorg ervoor dat je zo snel/langzaam druppelt dat alle olijf is opgenomen voordat er nieuwe druppels bij komen
Voeg zoveel olie toe totdat er een dikke saus is ontstaan
De hoeveelheid olie kan nogal variëren en is afhankelijk van de hoeveelheid citroensap die je hebt gebruikt
Maak de mayonaise op smaak met wat druppels worcestershiresaus zout en peper
Verdeel de mayonaise in tweeën
Maak de ene saus op smaak met de saffraan, de rasp van een ½ citroenschil en tabasco. Mocht de saus te zuur zijn voeg dan een beetje maple syrup toe
Maak dan andere saus op smaak met de grove mosterd, de cognac en de maple syrup
Je eet de artisjok blaadje voor blaadje. Je trek een blaadje eraf, dipt het uiteinde in de saus en trekt de verdikking aan het einde van het blaadjes tussen je tanden van het blad. Naarmate je dichterbij het midden komt zal er steeds minder vlees aan de blaadjes zitten. Als alle blaadjes verwijdert zijn zie je de bodem van de artisjok bedekt met een dichte bos met haartjes. Deze haartjes kun je makkelijk van de bodem trekken en weggooien. Verwijder van de onderkant van de bodem de harde stukken en eet de bodem met de over gebleven dipsaus lekker op!
Als je mayonaise maakt van olijfolie is het belangrijk om de juiste olijfolie te kiezen.
Olijfolie kan zeer intens van smaak zijn die in de sausjes erg overheersend kan zijn. Ik gebruik vaak een mengsel van olies. Als basis gebruik in vaak een goedkope neutrale olie (bijvoorbeeld bertolli delicato, deze olie heeft bijna geen smaak). Om de mayonaise karakter te geven gebruik ik dan een mooie extra vierge olijfolie. Je kan natuurlijk ook andere olie gebruiken voor de mayonaise zoals zonnebloem olie. Olijfolie is echter veel gezonder!
Hoe lang ben je er mee bezig: 45 minuten koken, afkoelen, 15 minuten sausjes maken
Wat heb je er voor nodig:
4 verse grote artisjokken
½ citroen
zout
Mayonaise:
2 eidooiers
het sap van een ½ citroen
+/- 250 ml olijfolie
2 theel gladde mosterd
zout/peper
worcestershiresaus
Mosterd dip:
2 eetl grove mosterd
1 eetl maple syrup
2 eetl cognac of vieux
Saffraan dip:
15 draadjes saffraan
tabasco
Een ½ geraspte schil van een citroen
Hoe ga je het doen:
Snij de stelen van de artisjokken en verwijderen de onderste lelijke blaadjes
Kook de artisjokken in een pan met ruim water met een halve citroen en zout in ongeveer 45 minuten gaar
Zorg ervoor dat de bodem van de artisjokken helemaal onder water staan, daar zit het eetbare gedeelte (de artisjokken hebben de neiging te drijven)
De artisjoken zijn gaar als de buitenste blaadjes makkelijk los laten en je het dikke uiteinde makkelijk tussen je tanden van het blaadjes kan trekken
Laat de artisjokken op een schaal minstens een uur afkoelen
De basis van de dipsaus is mayonaise die gemaakt is op basis van olijfolie
Gebruik voor het maken van de mayonaise een kom met een ronde bodem
Gebruik olijfolie en eieren op kamer temperatuur
Doe de eidooiers, het citroensap en de mosterd in de kom en meng goed met een garde
Voeg al kloppende met de garde druppelsgewijs de olijfolie toe
Zorg ervoor dat je zo snel/langzaam druppelt dat alle olijf is opgenomen voordat er nieuwe druppels bij komen
Voeg zoveel olie toe totdat er een dikke saus is ontstaan
De hoeveelheid olie kan nogal variëren en is afhankelijk van de hoeveelheid citroensap die je hebt gebruikt
Maak de mayonaise op smaak met wat druppels worcestershiresaus zout en peper
Verdeel de mayonaise in tweeën
Maak de ene saus op smaak met de saffraan, de rasp van een ½ citroenschil en tabasco. Mocht de saus te zuur zijn voeg dan een beetje maple syrup toe
Maak dan andere saus op smaak met de grove mosterd, de cognac en de maple syrup
Je eet de artisjok blaadje voor blaadje. Je trek een blaadje eraf, dipt het uiteinde in de saus en trekt de verdikking aan het einde van het blaadjes tussen je tanden van het blad. Naarmate je dichterbij het midden komt zal er steeds minder vlees aan de blaadjes zitten. Als alle blaadjes verwijdert zijn zie je de bodem van de artisjok bedekt met een dichte bos met haartjes. Deze haartjes kun je makkelijk van de bodem trekken en weggooien. Verwijder van de onderkant van de bodem de harde stukken en eet de bodem met de over gebleven dipsaus lekker op!
Als je mayonaise maakt van olijfolie is het belangrijk om de juiste olijfolie te kiezen.
Olijfolie kan zeer intens van smaak zijn die in de sausjes erg overheersend kan zijn. Ik gebruik vaak een mengsel van olies. Als basis gebruik in vaak een goedkope neutrale olie (bijvoorbeeld bertolli delicato, deze olie heeft bijna geen smaak). Om de mayonaise karakter te geven gebruik ik dan een mooie extra vierge olijfolie. Je kan natuurlijk ook andere olie gebruiken voor de mayonaise zoals zonnebloem olie. Olijfolie is echter veel gezonder!