Aardbeienjam
Een heerlijke pure aardbeienjam met heel veel smaak
Voor hoeveel personen? |
5 potjes jam |
Hoe lang ben je er mee bezig? |
1,5 uur |
Hoe ga je het doen?
- Verwijderen de kroontjes van de aardbeien
- Zet de aardbeien met op in een grote pan en breng langzaam aan de kook
- Verwijder de steeltjes van de rode bessen
- Kook de bessen 5 minuten in een steelpan
- Zeef de rode bessen en voeg toe aan de aardbeien
- Verwijder om de 10 minuten met een grote lepel het schuim dat zich op de jam vormt
- Laat de jam minimaal voor de helft inkoken
- Voeg de suiker toe en laat nog maximaal 10 minuten koken, de jam is klaar als hij op de gewenste dikte is
- Als de jam bijna klaar is zitten er nog veel hele aardbeien in. Je kan ervoor kiezen om ze wat kleiner te maken door ze met een pureestamper fijn te pletten
- Ik heb de jam ongeveer 1,5 uur rustig laten koken. Dit kan maar zo een ½ uur korter duren als het harder kookt.
- De jam is klaar als een mooie donkere diepe kleur ontstaat en je het gevoel hebt dat de jam op dikte is. Je kan dit testen door een klein beetje jam op een bordje snel af te laten koelen en dan te beoordelen
Maak een wasbak goed schoon en giet hier kokend heet water in met een paar lepels soda en een drupje bleek. Doe de lege jam potten en de deksels hier in. Ik gebruik een maatbeker om de jam potten te vullen. Deze ook schoonmaken in de soda. Spoel de jampotten, deksels en maatbeker om in heel heet water en laat uitlekken op een schone theedoek.
Vul de jampotten met de hete jam. Draai de deksel er stevig op. Door de afkoeling van de jam zal de pot zich een beetje vacuüm zuigen en de jam is daardoor jaren te bewaren
Ik voeg bessen toe aan de aardbeien jam (tip van mijn moeder) omdat hier veel pectine in zit en dit helpt de jam te binden. Ook zorgt het voor een fris smaakje. Heb je geen bessen, voeg dan wat citroensap toe als de jam bijna klaar is. De jam zonder bessen zal wat langer moeten koken of wat dunner blijven. Je kunt i.p.v. rode bessen ook 2 heel fijn gesneden rabarberstelen toevoegen voor de pectine. Mijn moeder voegt de suiker pas toe nadat de aardbeien een uur hebben gekookt omdat er een kans op karamelliseren van de suiker is. Ik heb dit niet gedaan en er ook geen last van gehad maar het kan zeker geen kwaad om dit te doen
Dit recept is een mooie hoeveelheid voor een grote pan. Ik heb vandaag 3 pannen gemaakt voor 15 potjes. Als je een ½ recept maakt (of een recept in 2 pannen doet) zal de inkook tijd korter worden.