Gastblog door www.bewegenzonderpijn.com
Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
Dat voeding van grote invloed is op onze gezondheid, is niet iets wat we ons pas sinds kort beseffen. De Griekse arts Hippocrates riep dit al 400 jaar voor Christus. Sommige voedingsmiddelen kunnen bij artrose de klachten verminderen, terwijl anderen de ontstekingen in de gewrichten kunnen aanwakkeren. Wat kunt u beter wel en niet op het menu zetten bij gewrichtsslijtage?
Bot-op-bot
In Nederland hebben meer dan één miljoen mensen last van artrose. Maar wat is artrose? Atrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt. Uiteindelijk verdwijnt dit veerkrachtige weefsel vrijwel volledig, zodat er bot-op-bot contact ontstaat. Dan bent u toe aan een nieuwe heup of knie. Artrose gaat altijd gepaard met pijn en stijfheid. Dit wordt veroorzaakt door ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Aangezien beschadigd kraakbeen (nog) niet hersteld kan worden, is het bestrijden van deze ontstekingen de enige optie om de klachten te verminderen. Vette zeevis – zoals haring, makreel en zalm - is rijk aan Omega 3-vetzuren. Deze staan bekend als actieve ontstekingsremmers. Nog effectiever is de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel. Deze bevat naast EPA en DHA nog een hele rits aan andere Omega 3-verzuren, waaronder een aantal zeldzame.
Artrose handen
Er is nog een reden, waarom het belangrijk is om een gezond en uitgebalanceerd voedingsbron te volgen. Bij een vetrijk dieet neemt de kans op artrose immers toe. Volgens Australisch onderzoek hopen slechte vetten zich op in het kraakbeen. Daardoor wordt dit weefsel zwakker en gaat vervolgens slijten. Bovendien zorgen vette voedingsmiddelen voor een toename van het lichaamsgewicht, dat extra op de heupen en knieën gaat drukken. Ook dit verhoogt de kans op artrose. Het is bekend, dat mensen met overgewicht vaker artrose in de handen hebben. Vooral de eindgewrichten van de vingers en duim zijn dan aangedaan.
Ontstekingsremmende Curcumine
Sommige voedingsmiddelen kunnen helpen om gewrichtsklachten bij artrose te verminderen. Dat zijn bijvoorbeeld rauwe knoflook, uien, pompoen, rode bieten, broccoli, verse peulvruchten, groene kool, avocado en zwarte bessen (vrucht én pitjes. Curcumine heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Deze gele kleurstof uit de Geelwortel wordt echter zeer slecht door het lichaam opgenomen. Wel als u het roerbakt in olie, zodat de Curcuminoïden-moleculen omhuld worden door een vettig jasje.
Pas op met rood vlees
Om gewrichtsontstekingen te bestrijden kunt u beter oppassen met Omega 6-vetuzren en rood vlees. Beide bevorderen de aanmaak van arachidonzuur dat ontstekingsprocessen in het lichaam aanwakkert. Gebruik in de keuken bij voorkeur olijfolie, kokosolie of roomboter. Deze bevatten minder Omega 6-vetzuren. Verder wordt 25 gram vezels per dag geadviseerd. Aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, volkoren- en roggebrood, groenten en fruit zijn vezelrijk.
Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
Dat voeding van grote invloed is op onze gezondheid, is niet iets wat we ons pas sinds kort beseffen. De Griekse arts Hippocrates riep dit al 400 jaar voor Christus. Sommige voedingsmiddelen kunnen bij artrose de klachten verminderen, terwijl anderen de ontstekingen in de gewrichten kunnen aanwakkeren. Wat kunt u beter wel en niet op het menu zetten bij gewrichtsslijtage?
Bot-op-bot
In Nederland hebben meer dan één miljoen mensen last van artrose. Maar wat is artrose? Atrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten slijt. Uiteindelijk verdwijnt dit veerkrachtige weefsel vrijwel volledig, zodat er bot-op-bot contact ontstaat. Dan bent u toe aan een nieuwe heup of knie. Artrose gaat altijd gepaard met pijn en stijfheid. Dit wordt veroorzaakt door ontstekingen aan de gewrichtskapsels. Aangezien beschadigd kraakbeen (nog) niet hersteld kan worden, is het bestrijden van deze ontstekingen de enige optie om de klachten te verminderen. Vette zeevis – zoals haring, makreel en zalm - is rijk aan Omega 3-vetzuren. Deze staan bekend als actieve ontstekingsremmers. Nog effectiever is de Nieuw-Zeelandse Groenlipmossel. Deze bevat naast EPA en DHA nog een hele rits aan andere Omega 3-verzuren, waaronder een aantal zeldzame.
Artrose handen
Er is nog een reden, waarom het belangrijk is om een gezond en uitgebalanceerd voedingsbron te volgen. Bij een vetrijk dieet neemt de kans op artrose immers toe. Volgens Australisch onderzoek hopen slechte vetten zich op in het kraakbeen. Daardoor wordt dit weefsel zwakker en gaat vervolgens slijten. Bovendien zorgen vette voedingsmiddelen voor een toename van het lichaamsgewicht, dat extra op de heupen en knieën gaat drukken. Ook dit verhoogt de kans op artrose. Het is bekend, dat mensen met overgewicht vaker artrose in de handen hebben. Vooral de eindgewrichten van de vingers en duim zijn dan aangedaan.
Ontstekingsremmende Curcumine
Sommige voedingsmiddelen kunnen helpen om gewrichtsklachten bij artrose te verminderen. Dat zijn bijvoorbeeld rauwe knoflook, uien, pompoen, rode bieten, broccoli, verse peulvruchten, groene kool, avocado en zwarte bessen (vrucht én pitjes. Curcumine heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Deze gele kleurstof uit de Geelwortel wordt echter zeer slecht door het lichaam opgenomen. Wel als u het roerbakt in olie, zodat de Curcuminoïden-moleculen omhuld worden door een vettig jasje.
Pas op met rood vlees
Om gewrichtsontstekingen te bestrijden kunt u beter oppassen met Omega 6-vetuzren en rood vlees. Beide bevorderen de aanmaak van arachidonzuur dat ontstekingsprocessen in het lichaam aanwakkert. Gebruik in de keuken bij voorkeur olijfolie, kokosolie of roomboter. Deze bevatten minder Omega 6-vetzuren. Verder wordt 25 gram vezels per dag geadviseerd. Aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, volkoren- en roggebrood, groenten en fruit zijn vezelrijk.