PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
        • Afvallen in de sportschool
      • Contact

Passie voor gezond leven
Praktijk voor leefstijl- en vitaliteitscoaching

Picture
Vanaf 1 januari 2019 wordt het CooL programma (Coaching op Leefstijl) volledig vergoed door de zorgverzekeraars zonder eigen bijdrage. Passie voor gezond leven gaat deze training verzorgen.
Klik hier en lees alles over CooL

Wat is een gezonde voeding?

Gezond eten is geen gemakkelijk onderwerp. Ik ben er al bijna 30 jaar mee bezig en nog steeds doe ik nieuwe inzichten op. 

Hoe ziet een gezond eetpatroon eruit?
Mijn visie over gezonde voeding bevat 6 uitgangspunten. Hiermee zorg je goed voor jezelf, blijf je op gewicht en loop je minder kans op welvaartziektes.

6 uitgangspunten voor gezonde voeding:
  1. Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten
  2. Eet gevarieerd en eet alles
  3. Eet geen tussendoortjes en maximaal 3 maaltijden per dag
  4. Eet niet te veel
  5. Eet weinig zuivel (lactose en melk eiwitten zijn lastig te verteren)
  6. Blijf vooral genieten van lekker eten. Als 80% van je eten gezond is doet de laatste 20% er niet zoveel toe

Dit is de basis van gezonde voeding. De realiteit leert dat het lastig is om in deze consumptie maatschappij waar gemaksvoedsel de boventoon voert volgens deze uitgangspunten te eten. Ook is ons drukke gejaagde bestaan moeilijk te verenigen met het bereiden en eten van gezonde maaltijden. Hierdoor zijn we langzaam afgedreven van deze uitgangspunten voor gezonde voeding. De verhoudingen tussen de verschillende voedingsstoffen in ons dagelijks eten is hierdoor uit balans geraakt met als gevolg een flinke toename van allerlei stofwisselingsziektes.  

Herstel je balans
Om deze balans te herstellen heb ik nog 3 uitgangspunten geformuleerd die richting geven aan het herstel van deze balans.
  • Eet geen of zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten en suiker
  • Eet voldoende vette vis, olijfolie en verzadigde vetten. Eet niet teveel van de overige onverzadigde vetten (omega 6)
  • Vermijd voedsel dat afkomstig is uit de voedingsindustrie waarbij geldt: hoe zwaarder de bewerking hoe minder goed het voor je is

Dichter bij de natuur
We zijn de laatste eeuw ver verwijderd geraakt van de natuur. Vandaar dat ik nog 3 uitgangspunten heb die ons weer iets dichter bij de natuur moeten helpen komen.
  • Eet biologisch
  • Eet met de seizoenen mee
  • Eet lokaal geproduceerde producten

Een gezonde leefstijl is meer dan alleen eten
En als laatste heb ik nog 3 uitgangspunten die ogenschijnlijk onbeduidend lijken, maar erg wezenlijk zijn voor een gezonde leefstijl.
  • Eet samen, zorg dat het gezellig is tijdens de maaltijd
  • Drink veel water
  • Zorg voor voldoende beweging bij voorkeur op de nuchtere maag

Mensen zijn individuen. Er zijn grote verschillen tussen de individuen. Dit betekent ook dat een gezond voedingspatroon er niet voor iedereen hetzelfde uitziet. Niet westerse geneeskunde (ayurveda en traditionele  Chinese geneeskunde) erkennen de grote verschillen tussen individuen, in het westen zijn we daar niet aan gewend. Dit betekent dat de optimale verhouding tussen de koolhydraten, vetten en eiwitten die bij een gezond eetpatroon horen ook voor iedereen verschillen. Daarnaast zal de ene mens veel meer behoefte aan bepaalde soorten groente hebben dan een ander. Wil je hier meer van weten dan raad ik je aan iemand te zoeken die hierin gespecialiseerd is.

Zorg voor een goede verhouding macronutriënten
Een gezond voedingspatroon bestaat globaal uit:
  • 30 % koolhydraten uit voornamelijk groente, bonen, noten en fruit;
  • 35 % vetten uit vette vis, vlees, noten, olijfolie; 
  • 35 % eiwitten uit (vette) vis, vlees, noten, paddenstoelen en eieren;

Deze visie over gezonde voeding zal in latere artikelen verder uitgewerkt en uitgelegd worden. De gezonde recepten op deze site ondersteunen de route naar een gezonde levensstijl.
Wat is gezonde voeding?
Er is gebrek aan goede kennis over voeding en dit leidt vaak tot verkeerde inzichten. Ik bedoel nu geen wetenschappelijke kennis op basis evidence based onderzoeken (die elkaar tegenwoordig verrassend vaak tegen spreken) maar gewone feitelijke kennis over hoe de dingen er in onze hedendaagse maatschappij aan toe gaan. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de term volkoren. Volkorenproducten worden in de meeste voedingsadviezen gezien als gezonde producten die plaats moeten hebben in een gezond voedingspatroon maar is dat wel terecht?
  • Volkoren is wettelijk gezien geen beschermde term (twee uitzonderingen daargelaten). De meeste volkoren producten in de winkel bevatten meer witte bloem dan volkorenmeel. De producent is helemaal vrij om dit naar eigen inzichten in te vullen.
  • De twee uitzonderingen zijn: volkorenbrood dat gemaakt moet zijn van 100% volkorenmeel en volkorenmeel.  De wetgever schrijft hierover: Het woord volkoren mag onderdeel uitmaken van de aanduiding van een in dit besluit bedoelde waar, voorzover in de aldus aangeduide waar alle van nature voorkomende bestanddelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhoudingen, al dan niet een bewerking te hebben ondergaan, aanwezig zijn.
  • Nu de praktijk. Waar graankorrels vroeger in molens gemalen werden tot volkorenmeel is de realiteit nu heel anders. In een zeer efficiënte industriële productie omgeving genaamd een maalderij worden de graankorrels middels een groot aantal walsen fijn gemalen en verdeeld op grote, soortelijke gewicht en andere eigenschappen. Zo ontstaan er ongeveer 20 verschillende producten aan het einde van het maalproces. Deze producten worden vervolgens weer gemengd in natuurlijke verhoudingen op de specifieke specificaties van de klant. Simpel gezegd bestaat volkorenmeel uit witte bloem aangevuld met de andere onderdelen van de graankorrel in de verhoudingen zoals ze mogelijkerwijs kunnen voorkomen in een graankorrel. Een volkoren boterham is door dit proces eigenlijk niet meer dan een witte boterham belegd met de andere onderdelen van een graankorrel.
  • Dit verklaard ook meteen waarom de glycemische index van wit brood (nagenoeg) gelijk is aan die van volkorenbrood. Voor je lijf is het namelijk bijna het zelfde.
Als de beschermde werking van de vezels op de stijging van het bloedsuiker niet meer aanwezig is, lijkt me het advies om veel volkoren te eten een averechts effect te hebben op het ontstaan van welvaartsziektes als diabetes type 2 en obesitas. Natuurlijk zijn vezels gezond maar deze kun je beter op een andere manier binnen krijgen.
Eet zoveel mogelijk onbewerkte producten zoals groente, fruit, noten, paddenstoelen, eieren, vlees en (vette) vis en laat je niet langer misleiden door de industrie en andere belanghebbende.
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
        • Afvallen in de sportschool
      • Contact