PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
  • Gezond eten
    • Gezond eten
    • Gezonde recepten >
      • Ovenschotels >
        • Gevulde paprika's met kip
        • Gevulde rode paprika's met Thaise gamba's
        • Gevulde tomaten
        • Hollandse winterschotel
        • Italiaanse zomerschotel
        • Langzaam gegaarde schouderkarbonade
        • Lasagne bolognese
        • Ovenschotel met paprika, kip en nasikruiden
        • Griekse moussaka
        • Spinazie ovenschotel
        • Rollade van varkensprocureur
        • Witlof met ham en kaassaus
      • Gezonde stoofschotels >
        • Baskische kip
        • Boeuf Bourguignon
        • Daube van wild zwijn
        • Gestoofde kalfswang met madeira en sjalotten
        • Gestoofde schouderkarbonade met sjalotten
        • Gestoofd konijn met stekelzwammen, tomaat en sinaasappel
        • Gestoofde runderlappen
        • Hongaarse goulash
        • Limburgs zuurvlees
        • Stoofschotel van aubergine en schouderkarbonade
        • Osso bucco alla milanese
      • Gezonde fingerfood recepten >
        • Gebakken gamba's met aioli
        • Gefrituurde gamba's met oosterse dipsausjes
        • Gefrituurde inktvisringen
        • Pizza
        • Thai summer rolls
        • Turksbrood met rosbief en truffel mayonaise
        • Zoete aardappel uit de oven
      • Gezonde visrecepten >
        • Dorade in een zoutkorst
        • Gebakken snoekbaars
        • Haring met bietjes en appel
        • Haringsalade met dille en room
        • Kabeljauw met venkel en tomaat
        • Mosselen met rode peper, gember en tomaat
        • Spaghetti vongole
      • Gezonde groente recepten >
        • Aardappelgratin Dauphinois
        • Asperge broccoli met gamba's, kip en een Thaise dressing
        • Asperges met ham, ei en botersaus
        • Asperges met Hollandaisesaus
        • Aspergerisotto
        • Cannelloni gevuld met spinazie en ricotta
        • Courgettesalade
        • Gegrilde gemarineerde aubergine
        • Gegrilde gemarineerde courgette
        • Gemarineerde rode paprika
        • Hummus
        • Koolsla of Coleslaw
        • Rode bietensalade met appel
        • Rode kool
        • Salade van koolrabi en appel met rozijnen en gember
        • Spinazie met gepocheerd ei en Hollandaisesaus
        • Tomaatjes uit de oven
        • Eenvoudige tomatensalade
        • Verse artisjokken met dipsausjes
        • Zoetzure groentesalade
      • Gezonde eiergerechten >
        • Aspergequiche
        • Eieren met truffel 'en cocotte'
        • Roerei met cantharellen en eekhoorntjesbrood
        • Spaanse tortilla
        • Quiche met champignons en spekjes
      • Gezonde sausrecepten >
        • Aioli
        • Bolognesesaus
        • Griekse tzatziki
        • Hollandaisesaus
        • Knoflooksaus
        • Gezonde aspergesaus
        • Pesto genovese
        • Pizzasaus
        • Oosterse dipsausjes
      • Gezonde soeprecepten >
        • Aspergesoep
        • Bisque van gamba's
        • Franse uiensoep
        • Groentebouillon
        • Groentepuree soep
        • Hongaarse paprikasoep
        • Hollandse erwtensoep
        • Pompoensoep
        • Tomatensoep met gepofte knoflook
      • Toetjes en taarten >
        • Mascarponecreme met aardbeien
        • Pavlova met bosvruchten
        • Tarte tatin
      • Gezonde basis recepten >
        • 1000 jaren vanillesuiker
        • Appelmoes van Elstar met citroen
        • Aardappelpuree
        • Bierbeslag
        • Ghee of geklaarde boter
        • Gepocheerde eieren
        • Gepofte Knoflook
        • Guacamole
        • Flensjes van spelt en kastanjebloem
        • Kruidenboter
        • Mayonaise
        • Paprika's ontvellen
        • Pizzadeeg
        • Tomaten chutney
        • Tomaten ontvellen
      • Pittige zomersalade
      • Pasta carbonara
      • Aardbeienjam
      • Wild paté in een weckpotje
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Contact
  • Gezond werken

Aspergerisotto

Aspergerisotto

Het voorjaar op zijn Italiaans. Aspergerisotto met peterselie. Een gezonde asperge topper.

Voor hoeveel personen?
4
Hoe lang ben je ermee bezig?
1 uur voorbereiden, 20 minuten maken
Wat heb je er voor nodig?
  • ½ kg verse witte asperges
  • 1 bosje platte peterselie
  • 200 gr risotto rijst
  • 3 flinke sjalotten
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1,25 ltr aspergebouillon
  • 40 gr roomboter
  • 60 gr vers geraspte Parmezaanse kaas
  • Geklaarde boter om in te bakken
  • Zout/peper
  • Nootmuskaat
Aspergerisotto met peterselie
Aspergerisotto

Hoe ga je het doen?
  • Schil de asperges, bewaar de geschilde asperges in koud water of een natte doek
  • De aspergeschillen gebruik je voor het maken van de bouillon
  • Snipper 1 ½ sjalot fijn en fruit deze zonder te kleuren in wat geklaarde boter
  • Voeg de aspergeschillen toe en breng langzaam aan de kook met 1,5 ltr water
  • Haal de stelen van de peterselie en voeg deze toe aan de bouillon
  • Snij de peterselie blaadjes fijn en hou apart
  • Laat de bouillon 25 minuten zachtjes trekken
  • Zeef de bouillon
  • Snij de asperges in tweeën en kook de asperges in een minuut of 12 bijna gaar
  • Haal de asperges uit de bouillon en laat ze afkoelen in koud water
  • Haal de asperges uit het water als ze afgekoeld zijn
  • Snij de onderkanten van de asperges in kleine blokjes (5mm) deze gaan later in de risotto
  • De kopjes van de asperges zijn voor de garnering
  • Bewaar de kopjes en blokjes van de asperges in de koelkast
  • Rasp de Parmezaanse kaas
  • Snij de boter in kleine blokjes en bewaar deze in de koelkast
  • Verwarm de aspergebouillon in een pan
  • Hou de bouillon tegen de kook aan voor het maken van de risotto
  • Smelt een flinke klont geklaarde boter in een pan met dikke bodem die de warmte goed geleid
  • Snipper 1 ½ sjalot zeer fijn en fruit deze in de boter 5 minuten op een laag vuur zonder de sjalotten te kleuren
  • Draai het vuur halfhoog en voeg de rijst toe
  • Roer alles goed door elkaar met een houten lepel, zorg ervoor dat de rijst heet is maar laat hem niet kleuren
  • Voeg de wijn toe en laat het vocht al roerend volledig verdampen
  • Vanaf nu duurt het nog een minuut of 17 voordat de risotto klaar is
  • Voeg een soep opscheplepel bouillon toe en roer totdat het vocht bijna verdwenen is
  • Voeg een nieuwe lepel bouillon toe, roeren totdat het vocht bijna verdwenen is en blijf dit herhalen
  • Zorg ervoor dat de risotto zachtjes blijft koken
  • Na 12 minuten voeg je de stukjes sneden asperges toe
  • Verwarm de aspergekopjes langzaam in koekenpan met geklaarde boter zodat ze warm en gaar zijn als de risotto klaar is
  • Ga door met roeren en het toevoegen van lepels bouillon
  • Controleer of de of de rijst gaar is vanaf een minuut of 15
  • Als de rijst bijna gaar is stop je met het toevoegen van de bouillon
  • Laat het meeste vocht rustig verdampen maar laat de risotto niet te droog worden
  • Haal van het vuur en laat de risotto even iets afkoelen
  • Voeg de Parmezaanse kaas en de stukjes koude boter toe en roer deze en doorheen
  • Maak de risotto op smaak met zout en peper en wat verse nootmuskaat
  • Verdeel de risotto over de borden en garneer met de aspergekopjes en de gehakte peterselie
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
  • Gezond eten
    • Gezond eten
    • Gezonde recepten >
      • Ovenschotels >
        • Gevulde paprika's met kip
        • Gevulde rode paprika's met Thaise gamba's
        • Gevulde tomaten
        • Hollandse winterschotel
        • Italiaanse zomerschotel
        • Langzaam gegaarde schouderkarbonade
        • Lasagne bolognese
        • Ovenschotel met paprika, kip en nasikruiden
        • Griekse moussaka
        • Spinazie ovenschotel
        • Rollade van varkensprocureur
        • Witlof met ham en kaassaus
      • Gezonde stoofschotels >
        • Baskische kip
        • Boeuf Bourguignon
        • Daube van wild zwijn
        • Gestoofde kalfswang met madeira en sjalotten
        • Gestoofde schouderkarbonade met sjalotten
        • Gestoofd konijn met stekelzwammen, tomaat en sinaasappel
        • Gestoofde runderlappen
        • Hongaarse goulash
        • Limburgs zuurvlees
        • Stoofschotel van aubergine en schouderkarbonade
        • Osso bucco alla milanese
      • Gezonde fingerfood recepten >
        • Gebakken gamba's met aioli
        • Gefrituurde gamba's met oosterse dipsausjes
        • Gefrituurde inktvisringen
        • Pizza
        • Thai summer rolls
        • Turksbrood met rosbief en truffel mayonaise
        • Zoete aardappel uit de oven
      • Gezonde visrecepten >
        • Dorade in een zoutkorst
        • Gebakken snoekbaars
        • Haring met bietjes en appel
        • Haringsalade met dille en room
        • Kabeljauw met venkel en tomaat
        • Mosselen met rode peper, gember en tomaat
        • Spaghetti vongole
      • Gezonde groente recepten >
        • Aardappelgratin Dauphinois
        • Asperge broccoli met gamba's, kip en een Thaise dressing
        • Asperges met ham, ei en botersaus
        • Asperges met Hollandaisesaus
        • Aspergerisotto
        • Cannelloni gevuld met spinazie en ricotta
        • Courgettesalade
        • Gegrilde gemarineerde aubergine
        • Gegrilde gemarineerde courgette
        • Gemarineerde rode paprika
        • Hummus
        • Koolsla of Coleslaw
        • Rode bietensalade met appel
        • Rode kool
        • Salade van koolrabi en appel met rozijnen en gember
        • Spinazie met gepocheerd ei en Hollandaisesaus
        • Tomaatjes uit de oven
        • Eenvoudige tomatensalade
        • Verse artisjokken met dipsausjes
        • Zoetzure groentesalade
      • Gezonde eiergerechten >
        • Aspergequiche
        • Eieren met truffel 'en cocotte'
        • Roerei met cantharellen en eekhoorntjesbrood
        • Spaanse tortilla
        • Quiche met champignons en spekjes
      • Gezonde sausrecepten >
        • Aioli
        • Bolognesesaus
        • Griekse tzatziki
        • Hollandaisesaus
        • Knoflooksaus
        • Gezonde aspergesaus
        • Pesto genovese
        • Pizzasaus
        • Oosterse dipsausjes
      • Gezonde soeprecepten >
        • Aspergesoep
        • Bisque van gamba's
        • Franse uiensoep
        • Groentebouillon
        • Groentepuree soep
        • Hongaarse paprikasoep
        • Hollandse erwtensoep
        • Pompoensoep
        • Tomatensoep met gepofte knoflook
      • Toetjes en taarten >
        • Mascarponecreme met aardbeien
        • Pavlova met bosvruchten
        • Tarte tatin
      • Gezonde basis recepten >
        • 1000 jaren vanillesuiker
        • Appelmoes van Elstar met citroen
        • Aardappelpuree
        • Bierbeslag
        • Ghee of geklaarde boter
        • Gepocheerde eieren
        • Gepofte Knoflook
        • Guacamole
        • Flensjes van spelt en kastanjebloem
        • Kruidenboter
        • Mayonaise
        • Paprika's ontvellen
        • Pizzadeeg
        • Tomaten chutney
        • Tomaten ontvellen
      • Pittige zomersalade
      • Pasta carbonara
      • Aardbeienjam
      • Wild paté in een weckpotje
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Contact
  • Gezond werken