PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?

Asperges met ham, ei en botersaus

Asperges met ham, ei en botersaus

Asperges met ham en ei en botersaus. Deze klassieke combinatie verdient een nobelprijs krijgen zo lekker en ook nog eens erg gezond.

Voor hoeveel personen?
4
Hoe lang ben je ermee bezig?
15 minuten schillen, 30 minuten trekken van de bouillon, 30 minuten koken
Wat heb je er voor nodig?
  • 2 kg asperges  (½ kg extra voor de quiche)
  • ½ kg biologische aardappelen. Ik neem altijd vast kokende aardappelen
  • 9  biologische eieren (2 per persoon plus eentje voor diegene die nog trek heeft)
  • 3 ons mooie gekookte ham (Liever niet gerookt)
  • 150 gr roomboter
  • Een paar druppels citroensap
  • Nootmuskaat
  • Zout
Asperges met ham, ei en botersaus
Asperges
Hoe ga je het doen?
  • Schil de asperges met een dunschiller en verwijder het kontje. Neem hier de tijd voor, het is erg zonde als de asperges niet goed geschild zijn
  • Zet de schillen op in ruim water en laat ze een half uur trekken
  • Schil de aardappelen
  • Breng een pan water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 6 minuten, zodat het geel nog iets zacht is. Spoel meteen koud en pel de eieren
  • Zeef het aspergevocht met de aspergeschillen
  • Kook in dit vocht de asperges (ongeveer 20 minuten), de asperges moeten helemaal onder staan. De asperges zijn gaar als ze een beetje door beginnen te buigen als je ze uit het water haalt
  • Kook de aardappels met een klein beetje zout (ongeveer 20 minuten koken)
  • Smelt de boter, voeg een paar druppels citroensap en een paar eetl aspergevocht toe
  • Meng met een staafmixer of garde tot een homogene massa
  • Giet de asperges af en bewaar het vocht voor de soep
  • Serveer de asperges op een grote platte schaal. Rasp er een beetje verse nootmuskaat over. Leg de ham en de gepelde eieren erom heen. Serveer de aardappelen en de botersaus apart.

Bij dit recept loont het extra de moeite om veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de producten, omdat het zo puur is. Dus koop die mooie biologische aardappelen ook al zijn ze wat duurder en ook de roomboter en de ham mogen best wat extra kosten. Voor mij is dit een feest om te eten. 

Wijntip. De meeste mensen serveren hierbij een Pinot Blanc uit de Elzas. Ik heb in de Elzas geleerd dat je er beter een droge Muscat uit de Elzas bij kan drinken. Dit is iets moeilijker te krijgen maar als je de mogelijk hebt is het zeker aan te raden. Mocht je een van die mensen zijn die wel eens wijn in de Elzas koopt, koop dan ook een doosje Muscat voor de asperges van het volgende voorjaar!

Wil je meer weten over asperges lees dan ook het artikel Zijn asperges gezond?
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?