Asperges met ham, ei en botersaus
Asperges met ham en ei en botersaus. Deze klassieke combinatie verdient een nobelprijs krijgen zo lekker en ook nog eens erg gezond.
Voor hoeveel personen? |
4 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
15 minuten schillen, 30 minuten trekken van de bouillon, 30 minuten koken |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
Bij dit recept loont het extra de moeite om veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de producten, omdat het zo puur is. Dus koop die mooie biologische aardappelen ook al zijn ze wat duurder en ook de roomboter en de ham mogen best wat extra kosten. Voor mij is dit een feest om te eten.
Wijntip. De meeste mensen serveren hierbij een Pinot Blanc uit de Elzas. Ik heb in de Elzas geleerd dat je er beter een droge Muscat uit de Elzas bij kan drinken. Dit is iets moeilijker te krijgen maar als je de mogelijk hebt is het zeker aan te raden. Mocht je een van die mensen zijn die wel eens wijn in de Elzas koopt, koop dan ook een doosje Muscat voor de asperges van het volgende voorjaar!
Wil je meer weten over asperges lees dan ook het artikel Zijn asperges gezond?
- Schil de asperges met een dunschiller en verwijder het kontje. Neem hier de tijd voor, het is erg zonde als de asperges niet goed geschild zijn
- Zet de schillen op in ruim water en laat ze een half uur trekken
- Schil de aardappelen
- Breng een pan water aan de kook voor de eieren. Kook de eieren 6 minuten, zodat het geel nog iets zacht is. Spoel meteen koud en pel de eieren
- Zeef het aspergevocht met de aspergeschillen
- Kook in dit vocht de asperges (ongeveer 20 minuten), de asperges moeten helemaal onder staan. De asperges zijn gaar als ze een beetje door beginnen te buigen als je ze uit het water haalt
- Kook de aardappels met een klein beetje zout (ongeveer 20 minuten koken)
- Smelt de boter, voeg een paar druppels citroensap en een paar eetl aspergevocht toe
- Meng met een staafmixer of garde tot een homogene massa
- Giet de asperges af en bewaar het vocht voor de soep
- Serveer de asperges op een grote platte schaal. Rasp er een beetje verse nootmuskaat over. Leg de ham en de gepelde eieren erom heen. Serveer de aardappelen en de botersaus apart.
Bij dit recept loont het extra de moeite om veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de producten, omdat het zo puur is. Dus koop die mooie biologische aardappelen ook al zijn ze wat duurder en ook de roomboter en de ham mogen best wat extra kosten. Voor mij is dit een feest om te eten.
Wijntip. De meeste mensen serveren hierbij een Pinot Blanc uit de Elzas. Ik heb in de Elzas geleerd dat je er beter een droge Muscat uit de Elzas bij kan drinken. Dit is iets moeilijker te krijgen maar als je de mogelijk hebt is het zeker aan te raden. Mocht je een van die mensen zijn die wel eens wijn in de Elzas koopt, koop dan ook een doosje Muscat voor de asperges van het volgende voorjaar!
Wil je meer weten over asperges lees dan ook het artikel Zijn asperges gezond?