Bisque van gamba's
De schillen van de schaaldieren staan aan de basis van de karakteristieke smaak van deze soep: Bisque van gamba's.
Voor hoeveel personen? |
1 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
1 uur |
Wat heb je er voor nodig? 1 grote ui Alle gamba schillen die je hebt. Ik heb een literbak in de vriezer. Daar verzamel ik de schillen en koppen in en als deze vol is ga ik de soep maken 3 bospeentjes of een winterwortel Olijfolie 1 theel scherp paprika poeder 1 AH gevogelte fond 1 Ah vis fond 2 tenen knoflook 2 eetl tomaten puree 50 ml vieux of cognac 200 ml noilly prat 200 ml droge witte wijn Ongeveer 25 steeltjes saffraan 2 blaadjes laurier Een paar takjes tijm Een paar peterselie stelen |
|
Hoe ga je het doen?
- Bak in een flinke scheut olijfolie de gamba schillen gaar
- Snij de wortel en de ui in kleine blokjes en bak even mee
- Snij de knoflook fijn en bak even mee
- Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee
- Flambeer de pan met de Cognac of vieux
- Voeg de fond, wijn en de noilly prat toe
- Voeg de laurier, tijm, peterselie en saffraan toe en breng aan de kook
- Laat ongeveer 1 uur zachtjes koken
- Zeef de soep
- Zet opnieuw op in een schone pan en laat de soep ongeveer voor de helft inkoken. Als je regelmatig proeft proef je hoe de smaak steeds geconcentreerder wordt. Als je denkt dat de soep ver genoeg is gereduceerd ga dan nog een paar minuten door
- Maak op smaak met eventueel wat zout. De soep mag van mij best een beetje pittig zijn dus eventueel nog wat tabasco toevoegen
- Serveer met een scheutje room en een paar gebakken gamba’s
Ik vind het lekker om de soep ver te reduceren. Ik hou erg van de intense smaak van de bisque. De geconcentreerde soep serveer ik dan in een espresso kopje of een klein koffie kopje met een laagje half geslagen room dat ik versier met een beetje scherp paprika poeder. Ik maak de soep meestal als het me een keer goed uitkomt en bewaar hem dan ik de vriezer. Ik heb dan nog een makkelijk gangetje voor een luxe diner.