Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is misschien wel het meest bekende runderstoofrecept dat er is. Boeuf bourguignon is met recht een echte stoof klassieker!
Voor hoeveel personen? |
6 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
een regenachtig weekend |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
- Je begint met de marinade
- Snij de ui in dunne ringen en de winterwortel in halve schijfjes
- Kneus de peperkorrels, piment en de jeneverbes een beetje zodat de smaak makkelijker vrij kan komen en doe ze in een theezakje
- Er zijn lege theezakjes te koop die je kunt gebruiken om je kruiden in te doen zodat je ze na het bereiden van je gerecht makkelijk kunt verwijderen
- Bind de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes losjes bij elkaar zodat ze later makkelijk te verwijderen zijn
- Maak de knoflook schoon en snij ze fijn
- Snij het vlees in grove stukken (5 bij 5 cm) en leg het in een flinke ovenschaal en voeg de ingrediënten van de marinade toe
- Zet het vlees in de koelkast en laat minstens 24 uur marineren
- Haal het vlees een paar een voor gebruik uit de koelkast om alvast op temperatuur te komen
- Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier
- Bak het vlees in kleine porties aan in geklaarde boter of olijfolie
- Voeg een potje AH runderfond toe aan de marinade
- Leg het gebakken vlees terug in de marinade en dek de schaal losjes af met een stuk aluminimumfolie
- Blus de pan af met wat water en maak los de aanbaksels los en voeg toe aan de marinade
- Stoof het vlees in ongeveer 5 uur gaar in een oven van 120 graden
- Controleer de gaarheid van het vlees na 4 uur
- Is het vlees nog erg taai kan je er ervoor kiezen de oven 10 graden hoger te zetten om het stoofproces iets te versnellen
- Bak de spek blokjes bruin in een pan zonder boter of olie
- Snij de champignons afhankelijk van de grote in tweeën of in vieren
- Bak de champignons in geklaarde boter bruin
- Maak de uien schoon en bak ze in geklaarde boter langzaam bruin
- Hou het gebakken garnituur apart
- Leg het vlees als het gaar is in een andere schaal
- Verwijder de kruiden uit de saus
- Zet de saus op in een flinke pan en laat op een heet vuur snel inkoken
- Voeg na 15 minuten het garnituur toe en laat nog 15 minuten zachtjes door koken
- Maak een papje van de bloem met wat water
- Voeg het bloempapje al roerend toe aan de saus en laat de saus nog even doorkoken om de bloem te garen
- Proef de saus, waarschijnlijk is de saus op smaak maar voeg nog eventueel zout en peper toe
- Leg het vlees terug in de saus en verwarm het geheel nog even
- Hak de peterselie fijn en strooi over het gerecht