PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon

​Boeuf bourguignon is misschien wel het meest bekende runderstoofrecept dat er is. Boeuf bourguignon is met recht een echte stoof klassieker!

Voor hoeveel personen?
6
Hoe lang ben je ermee bezig?
een regenachtig weekend
Wat heb je er voor nodig?
  • 1 kg doorregen runderlappen
  • Olijfolie of geklaarde boter om in te bakken
  • 1 potje AH runder fond
  • 1 eetl verse gehakte peterselie
  • 2 eetl bloem
 Voor de marinade:
  • 2 flessen rode wijn (min een glas voor de kok)
  • 10 jeneverbessen
  • 3 kruidnagels
  • 3 piment bolletjes (als je dit niet in huis hebt laat je het weg)
  • 10 takjes tijm
  • 3 takken rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 10 peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 eetl olijfolie
  • ¼ theel zout
  • 1 ui
  • 1 flinke winterwortel
 Voor het Garnituur:
  • 375 gr kastanje champignons
  • 375 gr spekblokjes
  • 20 hele kleine uitjes of kleine sjalotten
Boeuf Bourguignon
Boeuf bourguignon
Boeuf Bouguignon
Het schilderij 'Boeuf bouguignon" door mijn grootmoeder Kitty Coert
Hoe ga je het doen?
  • ​Je begint met de marinade
  • Snij de ui in dunne ringen en de winterwortel in halve schijfjes
  • Kneus de peperkorrels, piment en de jeneverbes een beetje zodat de smaak makkelijker vrij kan komen en doe ze in een theezakje
  • Er zijn lege theezakjes te koop die je kunt gebruiken om je kruiden in te doen zodat je ze na het bereiden van je gerecht makkelijk kunt verwijderen
  • Bind de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes losjes bij elkaar zodat ze later makkelijk te verwijderen zijn
  • Maak de knoflook schoon en snij ze fijn
  • Snij het vlees in grove stukken (5 bij 5 cm) en leg het in een flinke ovenschaal en voeg de ingrediënten van de marinade toe
  • Zet het vlees in de koelkast en laat minstens 24 uur marineren
  • Haal het vlees een paar een voor gebruik uit de koelkast om alvast op temperatuur te komen
  • Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier
  • Bak het vlees in kleine porties aan in geklaarde boter of olijfolie
  • Voeg een potje AH runderfond toe aan de marinade
  • Leg het gebakken vlees terug in de marinade en dek de schaal losjes af met een stuk aluminimumfolie
  • Blus de pan af met wat water en maak los de aanbaksels los en voeg toe aan de marinade
  • Stoof het vlees in ongeveer 5 uur gaar in een oven van 120 graden
  • Controleer de gaarheid van het vlees na 4 uur
  • Is het vlees nog erg taai kan je er ervoor kiezen de oven 10 graden hoger te zetten om het stoofproces iets te versnellen
  • Bak de spek blokjes bruin in een pan zonder boter of olie
  • Snij de champignons afhankelijk van de grote in tweeën of in vieren
  • Bak de champignons in geklaarde boter bruin
  • Maak de uien schoon en bak ze in geklaarde boter langzaam bruin
  • Hou het gebakken garnituur apart
  • Leg het vlees als het gaar is in een andere schaal
  • Verwijder de kruiden uit de saus
  • Zet de saus op in een flinke pan en laat op een heet vuur snel inkoken
  • Voeg na 15 minuten het garnituur toe en laat nog 15 minuten zachtjes door koken
  • Maak een papje van de bloem met wat water
  • Voeg het bloempapje al roerend toe aan de saus en laat de saus nog even doorkoken om de bloem te garen
  • Proef de saus, waarschijnlijk is de saus op smaak maar voeg nog eventueel zout en peper toe
  • Leg het vlees terug in de saus en verwarm het geheel nog even
  • Hak de peterselie fijn en strooi over het gerecht
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?