Bolognesesaus
Voor een lekkere bolognesesaus heb je wat geduld nodig.
Voor hoeveel personen? |
4, plus nog 2 porties voor de vriezer |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
30 minuten snijden, 2 uur koken |
Hoe ga je het doen?
- Snipper de ui fijn en fruit deze in een grote glazig (niet kleuren) in een flinke scheut olijfolie
- Voeg het rundergehakt toe en bak het rul onder regelmatig roeren
- Als het vlees gaar is voeg de fijn gesneden knoflook toe
- Snij alle groente in blokjes van 3 á 4 mm. Dit is echt veel snij werk maar wel belangrijk dat je dit gelijkmatig doet. Ik was er een kwartier mee bezig maar ben er best wel handig in dus je zal er wel iets langer over doen
- Voeg alle groente, de wijn en de passata toe
- Bind de kruiden samen en voeg toe
- Laat de saus een uur of twee rustig koken. Roer af en toe en verwijder het vet dat aan de oppervlakte drijft
- Als de saus klaar is moet hij redelijk droog zijn (het meeste vocht is inmiddels verdampt). Verdampt het vocht te snel voeg wat water toe
- Maak op smaak met zout en peper
Er zijn heel veel varianten van bolognese saus. Dit is mijn variant. Zeker geen Italiaanse saus. Ik voeg veel groente toe en meer tomaten passata als een standaard Italiaanse saus. Je kan ook blokjes spek, courgette en champignons (Als je het sap van gedroogde paddenstoelen in de vriezer hebt gebruik daar een paar blokjes van) toevoegen. Ik maak meestal de meeste groente op die ik in huis heb dus ik maak nooit twee keer dezelfde saus. Het is veel werk dus ik maak altijd extra veel zodat ik alles wat over is in de vriezer doe. Deze saus serveer ik meestal met penne of ik gebruik hem in de lasagne
Pasta en tomaten uit blik koop ik altijd van een merk dat Italianen zelf ook eten. De kwaliteit van deze merken is doorgaans veel beter.