PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?

Bolognesesaus

Bolognesesaus

Voor een lekkere bolognesesaus heb je wat geduld nodig.

Voor hoeveel personen?
4, plus nog 2 porties voor de vriezer
Hoe lang ben je ermee bezig?
30 minuten snijden, 2 uur koken
Wat heb je er voor nodig?
  • 2 grote uien
  • 1 kg rundergehakt
  • 5 tenen knoflook
  • Olijfolie
  • 2 aubergines
  • ½ bos bleekselderij
  • 2 winterwortels
  • 3 rode paprika’s
  • 1 fles rode wijn
  • 1 ltr passata liefst van een Italiaans merk
  • Tijm een paar takjes
  • Rozemarijn 3 takjes
  • Salie 10 blaadjes
  • Zout /peper
Bolognesesaus
Bolognesesaus

​Hoe ga je het doen?
  • Snipper de ui fijn en fruit deze in een grote glazig (niet kleuren) in een flinke scheut olijfolie
  • Voeg het rundergehakt toe en bak het rul onder regelmatig roeren
  • Als het vlees gaar is voeg de fijn gesneden knoflook toe
  • Snij alle groente in blokjes van 3 á 4 mm. Dit is echt veel snij werk maar wel belangrijk dat je dit gelijkmatig doet. Ik was er een kwartier mee bezig maar ben er best wel handig in dus je zal er wel iets langer over doen
  • Voeg alle groente, de wijn en de passata toe
  • Bind de kruiden samen en voeg toe
  • Laat de saus een uur of twee rustig koken. Roer af en toe en verwijder het vet dat aan de oppervlakte drijft
  • Als de saus klaar is moet hij redelijk droog zijn (het meeste vocht is inmiddels verdampt). Verdampt het vocht te snel voeg wat water toe
  • Maak op smaak met zout en peper

Er zijn heel veel varianten van bolognese saus. Dit is mijn variant. Zeker geen Italiaanse saus. Ik voeg veel groente toe en meer tomaten passata als een standaard Italiaanse saus. Je kan ook blokjes spek, courgette en champignons (Als je het sap van gedroogde paddenstoelen in de vriezer hebt gebruik daar een paar blokjes van) toevoegen. Ik maak meestal de meeste groente op die ik in huis heb dus ik maak nooit twee keer dezelfde saus. Het is veel werk dus ik maak altijd extra veel zodat ik alles wat over is in de vriezer doe. Deze saus serveer ik meestal met penne of ik gebruik hem in de lasagne

Pasta en tomaten uit blik koop ik altijd van een merk dat Italianen zelf ook eten. De kwaliteit van deze merken is doorgaans veel beter.
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?