Eieren met truffel 'en cocotte'
Een echte klassieker oeuf aux truffe en coccote. Fluweel zachte zaligheid in een bakje.
Voor hoeveel personen? |
4 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
15 minuten voorbereiden en 10/13 minuten in de oven |
Hoe ga je het doen?
- Leg de truffel minstens 24 uur samen met de eieren in een luchtdicht afgesloten bak in de koelkast. Zo krijgen de eieren al iets van het lekkere truffel aroma
- Snij 1/3 van de truffel in zeer dunne plakjes (met een truffelschaaf) en breng ze in een steelpan samen met de room aan de kook
- Zodra de room kookt haal je de pan van het vuur en sluit de pan met een deksel en laat op het aanrecht een beetje afkoelen
- Zet de oven op 180 graden en zet een ovenschaal in de oven waarin de bakjes naast elkaar kunnen staan
- Rasp de Parmezaanse kaas
- Vet 4 soufflébakjes in met de zachte boter
- Verdeel de kaas over de bakjes en zorg ervoor dat het hele bakje bedekt is met een laagje boter en kaas
- Schut de overtollige kaas uit de bakjes
- Breek de eieren en laat ze voorzichtig een bakje glijden
- Verdeel de room met de truffel over de bakjes
- Strooi de overgebleven kaas over de eieren
- Breng een ketel met water aan de kook
- Zet de bakjes in de ovenschaal in de oven en giet het kokend water in de ovenschaal
- Het waterpeil moet tot 1 cm onder de rand van de bakjes komen
- Bak de de eieren 10 tot 13 minuten in de oven
- Ik vind het lekker als het wit gestold is en de dooier nog vloeibaar
- Garneer de overgebleven truffel
De recept is van Michel Roux. Hij gebruikt emmentaler of comtékaas ipv Parmenzaan. Gezien de prijs van verse truffels heb ik de hoeveelheid voor dit recept flexibel gemaakt. Als je dit recept in de herfst maakt kun je ook herfsttruffels gebruiken zoals op de foto. Deze kosten ongeveer de helft van wintertruffels maar zijn dan ook minder lekker.
Het is ook mogelijk om dit recept te maken met gedroogde paddenstoelen. Ik gebruik dan het liefst morilles. Week de morilles eerst in water. Was ze daarna goed en bak ze met een zeer fijn gesnipperd sjalotje en fijne gesneden stukje ontbijtspek (niet te veel). Verwerk de paddenstoelen verder als de truffel.