Fonceerdeeg voor hartige taart of quiche
Voor een hartige taart of quiche kun je het deeg het beste zelf maken. Als je de tijd hebt is het zeker de moeite waard.
Voor hoeveel personen? |
Voor een quiche vorm van 26 cm die 3 cm hoog is |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
10 minuten zetten, 1 uur rusten en 5 minuten uitrollen, 25 minuten bakken |
Hoe ga je het doen?
Bij blind bakken gaar je het deeg zonder de vulling. Dit doe je door een laagje bakpapier met gedroogde bonen op het deeg te leggen tijdens het bakken.
Ik gebruik altijd zachte boter voor dit deeg. Hierdoor hoef je maar heel kort te kneden om alles goed te mengen. Dan is het wel belangrijk om het deeg goed te laten rusten en koelen in de koelkast
- Strooi de bloem in een ringvorm op het aanrechtblad
- Snij de boter in kleine stukjes en leg in de kuil samen met het zout en het water
- Werk de bloem geleidelijk door de boter
- Als alle bloem opgenomen is kort kneden, stoppen als alles goed gemengd is
- Laat het deeg minstens een uur in de koelkast rusten voor gebruik
- Bestuif het aanrecht met een laagje bloem en rol het deeg gelijkmatig uit (2 à 3 mm dik)
- Smeer een laagje boter in de vorm en bestrooi deze met bloem
- Leg het deeg in de vorm en druk het voorzichtig aan
- Prik met een vorm gaatjes in de bodem
- Bak de bodem 'blind' op 190 graden voor 25 minuten (stand ventilatie met onderwarmte)
Bij blind bakken gaar je het deeg zonder de vulling. Dit doe je door een laagje bakpapier met gedroogde bonen op het deeg te leggen tijdens het bakken.
Ik gebruik altijd zachte boter voor dit deeg. Hierdoor hoef je maar heel kort te kneden om alles goed te mengen. Dan is het wel belangrijk om het deeg goed te laten rusten en koelen in de koelkast