Gekarameliseerde witlof
Met dit recept maak je van een eenvoudig stukje witlof met een klontje boter en een beetje balsamico azijn echt iets bijzonders.
Voor hoeveel personen? |
2 à 3 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
20 minuten |
Hoe ga je het doen?
Het is kunst om er voor te zorgen dat het water allemaal net verdampt is als de witlof gaar is zodat er een mooi gekarameliseerd laagje ontstaat
Controleer de hoeveelheid water dus regelmatig, gaat het te snel voeg dan water toe en als het te langzaam gaat haal je de deksel de laatste paar minuten van de pan en zet het vuur eventueel wat hoger
- Verwijder de kontjes van de witlof en halveer ze
- Verwijder het hart uit de witlof
- Giet in een hapjespan 60 ml water, doe hier de boter en de balsamicoazijn bij en verwarm dit totdat de boter is gesmolten
- Maak op smaak met wat zout en peper
- Leg de witlof met de binnenkant naar beneden in de pan zodat de hele bodem is bedekt met 1 laag witlof
- Rasp hier wat verse nootmuskaat over
- Leg een deksel op de pan en breng aan de kook
- Als de witlof goed kookt zet je het vuur laag en laat de witlof in ongeveer 13 minuten gaar stoven
Het is kunst om er voor te zorgen dat het water allemaal net verdampt is als de witlof gaar is zodat er een mooi gekarameliseerd laagje ontstaat
Controleer de hoeveelheid water dus regelmatig, gaat het te snel voeg dan water toe en als het te langzaam gaat haal je de deksel de laatste paar minuten van de pan en zet het vuur eventueel wat hoger