Hollandaisesaus
Een echte klassieker: Hollandaisesaus. Een veelzijdige alleskunner voor vis, vlees en groente.
Voor hoeveel personen? |
4 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
10 minuten voorbereiden, 10 minuten kloppen |
Hoe ga je het doen?
- Snij de sjalot fijn
- Doe alle ingrediënten behalve de boter en de eidooiers in een steelpan
- Langzaam inkoken tot 40 ml (4 eetl)
- Zeef het vocht en laat afkoelen
- Klop de eidooiers met de ingekookte vocht au bain-marie in een metalen schaal met ronde bodem langzaam gaar
- Gebruik hiervoor een garde
- Dit duurt ongeveer 8 minuten
- Hou de bain-marie tegen de kook aan. De saus mag niet heter worden dan 65 graden
- Heb je een goede steelpan dan kan je de saus ook direct op het vuur maken
- Het is belangrijk dat de pan een dikke bodem heeft met een zeer goede warmte geleiding
- Bijvoorbeeld een conische sauspan van Demeyere is hiervoor zeer geschikt
- Klop de gesmolten boter (niet warmer dan 50 graden) druppelsgewijs door de saus
- Maak de saus op smaak met zout en serveer direct
Hollandaisesaus is lekker bij asperges of gebakken of gepocheerde vis. Roer er een beetje verse dragon door en de saus past geweldig bij een entrecote.