Hollandse erwtensoep
Een ouderwets recept voor een klassieke Hollandse erwtensoep. Soep zoals oma die vroeger maakte past ook vandaag de dag in een gezonde leefstijl.
Voor hoeveel personen? |
5 ltr soep |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
3 uur |
Hoe ga je het doen?
- Was de spliterwten en de varkenspoot goed met koud water.
- Ze de erwten samen met de varkenspoot op met 3 ltr koud water, de kruidnagels, de laurier en een halve eetl zout
- Het toevoegen van zout verkort de kooktijd aanzienlijk. Als je echt weinig tijd hebt voeg dat wat zuiveringszout of natriumbicarbonaat toe en de kooktijd wordt met 75 % verkort
- Breng de soep in een gesloten pan aan de kook en verwijder met een lepel regelmatig het schuim dat op de soep ontstaat
- Roer de soep af en toe en laat 1,5 uur zachtjes koken
- Snij de prei in kleine ringen en was de prei
- Schil de winterwortel en de knolselderij en snij deze in blokjes van 5 bij 5 mm
- Snij de bos bladselderij inclusief de stelen in niet al te kleine stukken
- Voeg na 1,5 uur pruttelen de groente toe aan de soep en laat de soep nog 45 zachtjes koken
- Haal het vlees uit de soep samen met de laurier en de kruidnagels. Ik steek de kruidnagels altijd in de laurierblaadjes zodat ik ze makkelijk weer kan vinden
- Laat het vlees even afkoelen en pluk het eetbare vlees van de vellen en het bot
- Snij het vlees in kleine stukjes en voeg weer toe aan de soep
- Maak de soep op smaak met zout/peper en voeg een halve bos fijn gehakte peterselie toe
Spliterwten hoeven niet geweld te worden voordat je ze gebruikt. Bij spliterwten is de harde buitenste schil verwijderen en zijn de erwten vanzelf in tweeën gesplitst. Wil je soep maken van hele groene erwten dan is het wel belangrijk om de erwten 12 uur in koud water te wellen voordat je ze gaat verwerken.
Gedroogde peulvruchten (linzen in het bijzonder) zijn een zeer goede bron van antioxidanten en vezels!
De hele varkenspoot gebruik in meestal in een dubbel recept. De poot moet geheel onder het vocht staan om gaar te worden. Je kunt ook schouderkarbonade of spareribs gebruiken te vervanging van een hele poot. Ook kan je de slager vragen om de poot in schijven te zagen voor je.
De soep in het lekkerst als deze de volgende dag gegeten wordt en een lekkere rookworst van de slager of met katenspek op een stuk roggebrood met mosterd