Koolsla of Coleslaw
Koolsla of coleslaw zoals ze in Amerika zeggen is een zeer gezond bijgerecht dat goed past in een gezonde leefstijl. Heerlijk op een sandwich met gegrilde kip of bij een portie spareribs.
Voor hoeveel personen? |
6 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
10 min voorbereiden, 2 uur intrekken, 5 min afmaken |
Hoe ga je het doen?
Koolsalade kent vele variaties. Geef de salade een beetje pit door een fijn gehakte rode peper toe te voegen of wat extra bite door er een hand gehakte walnoten overheen te strooien. Vervang de mayonaise door yoghurt of voeg wat kerriepoeder toe. De mogelijkheden zijn eindeloos maar koolsla is altijd heerlijk bij de BBQ!
- Verwijder als dat nodig is het buitenste blad van de kool
- Snij de kool in zo dun mogelijke reepjes
- Doe dit met een mes, mandoline, keukenschaaf of een keukenmachine
- Rasp de wortel fijn op een grove rasp
- Roer de kool samen met de wortel, 1 thee zout en de ciderazijn goed door elkaar
- Zet de kool en wortel in een ronde schaal onder druk door er een bord met een gewicht op te zetten (een fles water of zo)
- Laat de azijn en het zout een uur of twee goed intrekken
- Dit zorgt ervoor dat de groente wat zachter wordt en meer smaak krijgt
- Was de rozijnen en laat ze even wellen in een klein laagje water (10 min)
- Giet de kool en de wortel af door het 5 min in een vergiet te laten hangen
- Verwarm het karwijzaad, venkelzaad en komijnzaad in een droge koekenpan
- Kneus de zaden in een vijzel
- Meng de mayonaise goed door de groente
- Voeg de rozijnen en alle kruiden toe
- Proef de salade en voeg zout en peper naar smaak toe
Koolsalade kent vele variaties. Geef de salade een beetje pit door een fijn gehakte rode peper toe te voegen of wat extra bite door er een hand gehakte walnoten overheen te strooien. Vervang de mayonaise door yoghurt of voeg wat kerriepoeder toe. De mogelijkheden zijn eindeloos maar koolsla is altijd heerlijk bij de BBQ!