Limburgs zuurvlees
Een heerlijke authentieke stoofschotel uit Limburg: Zuurvlees. Voor het eerste gegeten bij mijn schoonfamilie nu ook regelmatig bij ons op tafel te vinden. Vooral mijn kinderen zijn er dol op, of komt dat door de frietjes die er meestal bij geserveerd worden?
Voor hoeveel personen? |
8 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
10 minuten voorbereiden, 24 uur marineren, 6 uur stoven, 15 min afmaken |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
Wij eten altijd friet bij het zuurvlees naar goed Limburgs gebruik
Ik gebruik altijd appelstroop met veel vruchten per 100 gram stroop zoals canisius
Wil je meer weten over stoven lees dan ook mijn artikel over de geheimen van een goede stoofschotel
- Maak de uien schoon en snipper ze redelijk grof
- Bestrooi de doorregen runderlappen met zout en peper
- Leg de doorregen runderlappen in een schaal samen met de uien, de jeneverbessen, kruidnagels en de laurierblaadjes
- Giet de azijn over de runderlappen en roer goed door elkaar
- Het vlees moet helemaal onder de azijn staan dus zoek een bak/schaal uit waarin het vlees precies past
- Dek de schaal af het plastiek folie en laat de runderlappen 24 uur marineren in de koelkast
- Haal de runderlappen uit de marinade en dep het droog met een stukje keukenpapier
- Bak de runderlappen bruin in een beetje geklaarde boter
- Leg het vlees in een ovenschaal en voeg de marinade, de runderfond en de appelstroop toe
- Het vlees dient helemaal onder het vocht te staan, voeg desnoods wat water toe
- Dek de schaal af (deksel of met aluminiumfolie) en stoof in een oven van 95 graden
- Verhoog na 1,5 uur de oventemperatuur naar 120 graden en stoof het vlees in 3 á 4 uur gaar
- Draai het vlees een aantal maal om tijdens het stoven
- Haal het vlees uit de schaal en leg apart
- Zeef het kookvocht en kook dit vocht in tot de helft
- Breek de peperkoek in kleine stukjes en voeg toe aan de saus
- Laat de saus nog 5 tot 10 minuten rustig doorkoken
- De peperkoek zal de saus gaan binden
- Maak de saus op smaak met zout/peper
- Als de zoet/zuur balans niet goed is voeg dan nog wat azijn of stroop toe
- Warm het vlees op in de saus
Wij eten altijd friet bij het zuurvlees naar goed Limburgs gebruik
Ik gebruik altijd appelstroop met veel vruchten per 100 gram stroop zoals canisius
Wil je meer weten over stoven lees dan ook mijn artikel over de geheimen van een goede stoofschotel