PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?

Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees

Een heerlijke authentieke stoofschotel uit Limburg: Zuurvlees. Voor het eerste gegeten bij mijn schoonfamilie nu ook regelmatig bij ons op tafel te vinden. Vooral mijn kinderen zijn er dol op, of komt dat door de frietjes die er meestal bij geserveerd worden?

Voor hoeveel personen?
8
Hoe lang ben je ermee bezig?
10 minuten voorbereiden, 24 uur marineren, 6 uur stoven, 15 min afmaken
Wat heb je er voor nodig?
  • 1 ½ kg doorregen runderlappen
  • Geklaarde boter
  • 3 uien
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen
  • 150 ml balsamico azijn (supermarktkwaliteit)
  • 1 potje ah runderfond
  • 150 gr appelstroop van canisius
  • 100 gram Peperkoek
  • Zout/peper
Limburgs zuurvlees
Limburgs zuurvlees
Hoe ga je het doen?
  • Maak de uien schoon en snipper ze redelijk grof
  • Bestrooi de doorregen runderlappen met zout en peper
  • Leg de doorregen runderlappen in een schaal samen met de uien, de jeneverbessen, kruidnagels en de laurierblaadjes
  • Giet de azijn over de runderlappen en roer goed door elkaar
  • Het vlees moet helemaal onder de azijn staan dus zoek een bak/schaal uit waarin het vlees precies past
  • Dek de schaal af het plastiek folie en laat de runderlappen 24 uur marineren in de koelkast
  • Haal de runderlappen uit de marinade en dep het droog met een stukje keukenpapier
  • Bak de runderlappen bruin in een beetje geklaarde boter
  • Leg het vlees in een ovenschaal en voeg de marinade, de runderfond en de appelstroop toe
  • Het vlees dient helemaal onder het vocht te staan, voeg desnoods wat water toe
  • Dek de schaal af (deksel of met aluminiumfolie) en stoof in een oven van 95 graden
  • Verhoog na 1,5 uur de oventemperatuur naar 120 graden en stoof het vlees in 3 á 4 uur gaar
  • Draai het vlees een aantal maal om tijdens het stoven
  • Haal het vlees uit de schaal en leg apart
  • Zeef het kookvocht en kook dit vocht in tot de helft
  • Breek de peperkoek in kleine stukjes en voeg toe aan de saus
  • Laat de saus nog 5 tot 10 minuten rustig doorkoken
  • De peperkoek zal de saus gaan binden
  • Maak de saus op smaak met zout/peper
  • Als de zoet/zuur balans niet goed is voeg dan nog wat azijn of stroop toe
  • Warm het vlees op in de saus

Wij eten altijd friet bij het zuurvlees naar goed Limburgs gebruik
Ik gebruik altijd appelstroop met veel vruchten per 100 gram stroop zoals canisius
Wil je meer weten over stoven lees dan ook mijn artikel over de geheimen van een goede stoofschotel
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?