PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Contact

Mayonaise

Mayonaise

Zelf mayonaise is echt een fluitje van een cent. Het grote voordeel is dat je precies wat erin zit en je hebt een mayonaise met een friszure smaak die goed te verwerken is in allerlei recepten.

Voor hoeveel personen?
1 potje mayonaise +/- 300 ml
Hoe lang ben je ermee bezig?
5 minuten
Wat heb je er voor nodig?
  • 2 eetl citroensap (15 ml)
  • 1  theel mosterd
  • 1 eidooier
  • Worcestershiresaus
  • Tabasco
  • Zout/peper
  • Ongeveer 250 ml olijfolie
Zelf gemaakte mayonaise is de lekkerste
Mayonaise

Hoe ga je het doen?
  • ​Meng het citroensap, de mosterd en de eidooier met een garde in een bekken met ronde bodem goed door elkaar
  • Voeg de olie met een dunne straal langzaam toe terwijl je met een garde de olie goed mengt door het dooier mengsel
  • Voeg in het begin de olie extra langzaam toe en wacht af en toe met toevoegen totdat alle olie volledig is opgenomen
  • Stop met toevoegen van de olie als de mayonaise dik genoeg is geworden
  • Maak de mayonaise op smaak met zout/peper, tabasco en worcestershiresaus
 
Zorg ervoor dat de eieren en de olie op kamertemperatuur zijn anders is de kans groter dat de mayonaise gaat schiften.

Ik gebruik altijd olijfolie voor mijn mayonaise omdat ik van mening ben dat olijfolie gezonder is als zonnebloem of andere plantaardige olie die een hoog gehalte omega 6 vetzuren heeft. Er is echter een probleem met het gebruik van olijfolie in mayonaise en dat is de smaak van de olie. De betere en gezondere olijfolies hebben een te sterke smaak om er een mayonaise van te maken die voor veel recepten te gebruiken is. Dit is de reden dat ik voor mayonaise olie gebruik die meer geraffineerd is en dus ook minder gezond is. Een compromis in het voordeel van de smaak maar altijd nog gezonder dan zonnebloem olie en aanverwante soorten. De olijfolie Bertolli delicato is bijvoorbeeld zeer geschikt. Een smaakloze olie die toch de juiste verzuren bevat. Deze olie is voor andere toepassingen dus ook niet geschikt. Wil je mayonaise met een uitgesproken olijfolie smaak vervang dan een deel van de olie door een lekkere olijfolie van goede kwalitiet.

Deze mayonaise is in de koelkast een paar weken houdbaar.
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Contact