Mayonaise
Zelf mayonaise is echt een fluitje van een cent. Het grote voordeel is dat je precies wat erin zit en je hebt een mayonaise met een friszure smaak die goed te verwerken is in allerlei recepten.
Voor hoeveel personen? |
1 potje mayonaise +/- 300 ml |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
5 minuten |
Hoe ga je het doen?
- Meng het citroensap, de mosterd en de eidooier met een garde in een bekken met ronde bodem goed door elkaar
- Voeg de olie met een dunne straal langzaam toe terwijl je met een garde de olie goed mengt door het dooier mengsel
- Voeg in het begin de olie extra langzaam toe en wacht af en toe met toevoegen totdat alle olie volledig is opgenomen
- Stop met toevoegen van de olie als de mayonaise dik genoeg is geworden
- Maak de mayonaise op smaak met zout/peper, tabasco en worcestershiresaus
Zorg ervoor dat de eieren en de olie op kamertemperatuur zijn anders is de kans groter dat de mayonaise gaat schiften.
Ik gebruik altijd olijfolie voor mijn mayonaise omdat ik van mening ben dat olijfolie gezonder is als zonnebloem of andere plantaardige olie die een hoog gehalte omega 6 vetzuren heeft. Er is echter een probleem met het gebruik van olijfolie in mayonaise en dat is de smaak van de olie. De betere en gezondere olijfolies hebben een te sterke smaak om er een mayonaise van te maken die voor veel recepten te gebruiken is. Dit is de reden dat ik voor mayonaise olie gebruik die meer geraffineerd is en dus ook minder gezond is. Een compromis in het voordeel van de smaak maar altijd nog gezonder dan zonnebloem olie en aanverwante soorten. De olijfolie Bertolli delicato is bijvoorbeeld zeer geschikt. Een smaakloze olie die toch de juiste verzuren bevat. Deze olie is voor andere toepassingen dus ook niet geschikt. Wil je mayonaise met een uitgesproken olijfolie smaak vervang dan een deel van de olie door een lekkere olijfolie van goede kwalitiet.
Deze mayonaise is in de koelkast een paar weken houdbaar.