Pavlova met bosvruchten
Pavlova is misschien wel het lekkerste dessert ter wereld.
Voor hoeveel personen? |
10 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
20 minuten schuim maken, 8 tot 24 uur bakken en 20 minuten opmaken |
Hoe ga je het doen?
- Klop de eiwitten met een mixer stijf op een hoge snelheid
- Voeg 125 gr suiker toe en klop op halve snelheid 10 minuten lang
- Zeef de poedersuiker bij de eiwitten en voeg de citroenrasp toe
- Spatel de suiker en de citroen rasp voorzichtig door de eiwitten
- Leg een bakpapier op een ovenplaat
- Verdeel de eiwitten in een cirkel van 22 cm diameter en 5 cm hoog
- Bak de pavlova een halfuur in een voorverwarmde oven op 150 graden
- Verlaag de temperatuur naar 120 graden en bak nog 1 uur en 15 minuten
- Zet de oven uit en laat de pavlova drogen in de oven totdat je hem gaat eten, minimaal 8 uur
- Doe de crème de cassis in een steelpan met de suiker en verwarm voorzichtig om de suiker op te lossen. (een beetje roeren helpt)
- Maak vlak voor het serveren het fruit schoon zonder dit te wassen
- Meng het fruit voorzichtig met de crème de cassis
- Klop de slagroom bijna stijf met het rozenwater
- Haal de pavlova uit de oven en leg op een grote schaal
- Bedek met de slagroom en leg daarna het fruit erop
- Serveer direct
Als je schuim maakt zijn er een paar dingen erg belangrijk. Zorg dat alles wat in aanraking komt met de eiwitten vet vrij is. Ik maak de beker van de mixer altijd schoon met citroensap. Zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit terecht komt. Een beetje eigeel zorgt ervoor dat de eiwitten niet mooi stijf worden. Als je de poedersuiker door de eiwitten spatelt, doe dit snel en voorzichtig zodat de lucht in de eiwitten blijft. Het is de kunst om na het bakken een schuim te hebben dat hard en knapperig van buiten en taai van binnen. Door de tweede baktijd te verlenen of korter te maken kun je je eigen favoriete consistentie bereiken. Rozenwater is bij de meeste toko’s te verkrijgen.
In plaats van crème de cassis kun je ook frambozen of aardbeien likeur gebruiken. Heb je dit niet maak dan een beetje suikerstroop van water en suiker. Kook 50 ml water met 50 gram suiker. Als alle suiker is opgelost en het een beetje stroperig is, is het klaar.
Je kunt al het zoete, rijpe, aromatische fruit gebruiken zoals mango, bramen of passie fruit.