Wild paté in een weckpotje
Dit heerlijke patérecept is van mijn moeder. Wildpaté van hert, duif en zwijn in een weckpotje.
Voor hoeveel personen? |
10 weckpojes van 200 ml |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
1 uur voorbereiden, 1 uur wecken |
Wat heb je er voor nodig?
10 weckpotjes van 200 ml gehaktmolen |
|
Hoe ga je het doen?
- Maak de kippenlevers schoon, verwijder de bloedvaten en pezen
- Smelt een beetje geklaarde boter in een flinke koekenpan
- Bak als de pan heet is de kippenlevers kort aan en geef ze een beetje kleur
- Blus de kippenlevers af met een flinke scheut cognac en flambeer ze
- Laat de kippenlevers even afkoelen en bewaar het vocht in de pan, voeg dit later toe aan de het gemalen vlees
- Snij het vlees in blokjes van max 3 bij 3 cm
- Maal het vlees en de kippenlevers in de gehakt molen
- Snij de uien zeer fijn en fruit ze even aan
- Pel en snij/pers de knoflook zeer fijn
- Meng het vlees met alle overige ingrediënten goed door elkaar
- Bak een dun plakje van het mengsel zachtjes gaar in een pannetje
- Laat het afkoelen en proef de paté en voeg zo nodig zout en peper toe
- Zet de weckpotjes 10 minuten in een bak warm water met wat soda en een scheut bleekwater om ze te ontsmetten
- Spoel de potjes om in heet water en zet ze op een schone theedoek
- Kook de ringen van de weckpotjes 3 minuten om ze te ontsmetten
- Vul de weckpotjes voorzichtig met de paté
- Zorg ervoor dat er geen luchtbellen in zitten en houd de rand van het potje schoon
- Pak een grote pan en leg hierin een doekje op de bodem
- Zet een paar weckpotjes op de het doekje en vul de pan met heet water zodat het water tot aan het vlees in het potje komt
- Sluit de pan af met een deksel en breng het water rustig aan de kook
- Laat de pan heel zachtjes 50 minuten tot een uur koken
- Controleer het water niveau (vul aan indien nodig) en de temperatuur een aantal keer
- Het water mag niet hard koken
- De paté in gaar als een heldere vloeistof om het vlees ontstaat
- Laat de potjes minimaal 14 uur afkoelen voordat je ze gaat gebruiken
Bewaar de paté op een koele en donkere plaats
De paté blijft zo zeker 3 maanden goed