Daube van wild zwijn
Een heerlijk zuid-Frans gerecht. Je waant je in andere streken als je deze stoofschotel van wild zwijn in rode wijn op tafel zet.
Voor hoeveel personen? |
6 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
10 minuten voorbereiden, 24 uur marineren, 15 minuten bereiden, +/- 6 uur stoven en 15 minuten afmaken |
Wat heb je er voor nodig? Voor de marinade:
|
|
Hoe ga je het doen?
- Begin met de marinade
- Doe de wijn in een flinke kom
- Kneus de peperkorrels en de jeneverbessen
- Snij de knoflook en de ui fijn
- Voeg alle ingrediënten toe aan de wijn
- Voeg het vlees toe (als je hele schouder gebruikt snij het dan in blokjes van 4 bij 4 cm)
- Dek de kom af met folie en zet voor 24 uur in de koelkast
- Zeef de marinade uit het vlees. Bewaar de marinade voor de saus
- Verwijder de resten van de marinade van het vlees en dep het vlees droog
- Voeg de bloem toe aan het vlees en roer goed door elkaar
- Bak het vlees kort in geklaarde boter in een koekenpan
- Leg het vlees in een ovenschaal
- Voeg de gezeefde marinade toe aan het vlees en het potje wild fond
- Snij de uien in grove stukken
- Bak het spek zachtjes zodat het vet loskomt en voeg de uien toe. Bak dit bruin in een koekenpan en doe ze in de ovenschaal bij het vlees
- Dek de ovenschaal af met een stukje aluminium folie en zet de schaal in een oven van 95 graden
- Verhoog de oventemperatuur na 1,5 uur naar 120 graden
- Snij de overige groente in gelijke stukken en voeg na 2 uur toe
- Stoof tot het vlees en de groente mooi gaar zijn
- Controleer nadat de groente erbij zijn elk half uur de gaarheid van het vlees, als je het vlees met een vork makkelijk uit elkaar kan trekken is het gaar
- Als het vlees en de groente gaar zijn laat het in het stoofvocht afkoelen
- Zeef daarna het vocht eruit en laat dit inkoken
- Verwijder het vet dan op de saus drijft een aantal malen met een lepel
- Proef het vocht regelmatig. Als het ongeveer voor de helft is ingekookt is het klaar. Het moet niet te dik, te geconcentreerd en te zout worden. Vaak proeven dus
- Maak de saus op smaak met een beetje rode bessen gelei of pure chocolade dit geeft extra diepgang aan de saus maar je moet het niet gaan proeven
- Voeg het vlees bij de saus en verwarm nog even door voordat je het serveert
Ik gebruik altijd fond van de Albert Hein omdat deze het minste zout bevat. Aangezien ik sauzen vaak sterk reduceer is dit belangrijk anders wordt een saus snel te zout
Je kunt hier prima een stuk stokbrood bij serveren. Ik had er vandaag pommes dauphine bij gemaakt. Dit zijn balletjes van half soezen deeg en half aardappelpuree. Deze balletjes haal je door amandelschaafsel voordat je ze frituurt .
Wil je meer weten over stoven lees dan ook mijn artikel over de geheimen van een goede stoofschotel.