Gestoofd konijn met stekelzwammen, tomaat en sinaasappel
Een heerlijke stoofrecept voor konijn. Bereid met stekelzwammen (pied de mouton), tomaat, sjalotten en sinaasappel.
Voor hoeveel personen? |
4 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
20 minuten voorbereiden, 5 a 6 uur in de oven, 15 minuten afmaken |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
- Ik heb een vers konijn van de poelier gebruikt. Bij de supermarkt verkopen ze vaak ook konijnen in de vriezer
- Snij het konijn in stukken (rug, 2 voorpoten en 2 achterpoten)
- Was het konijn onder koud water en dep droog en bestrooi met zout
- Bak de konijndelen goudbruin in de geklaarde boter
- Leg de konijndelen in een ovenschaal waarin ze allemaal net op de bodem kunnen liggen zonder dat ze over elkaar liggen
- Schil de sjalotten en halveer ze in de lengte
- Bak de sjalotten in dezelfde pan met wat extra boter goudbruin en voeg toe aan het konijn
- Maak de paddenstoelen schoon met een kwast en een mesje (nooit met water) en snij ze in grove stukken. Je kunt voor dit recept ook cantharellen gebruiken. Gebruik buiten het paddenstoelen seizoen kastanjechampignons
- Bak de paddenstoelen (in dezelfde pan) in boter goudbruin en voeg toe aan de ovenschaal
- Rasp de schil van de sinaasappel en pers ze uit
- Kook het aanbaksel van de pan los met het sinaasappelsap, de wijn en de kippenfond
- Voeg het vocht en de sinaasappelschil toe aan het konijn
- Ontvel de tomaten en snij ze in kleine stukjes en voeg toe aan de ovenschotel
- Voeg de laurier, kruidnagel en de tijm toe aan de ovenschotel. Ik heb altijd verse tijm in de tuin of de vriezer en verwijder de takjes voordat ik het aan schotel toevoeg. Je kun ook de kruidnagels in de lauriersteken en samen met de tijm opbinden (met een stukje rollade touw) en aan de stoofschotel toevoegen zodat je het later makkelijk kan verwijderen
- Zorg ervoor dat het konijn helemaal onder het vocht staat. Is dit niet het geval voeg dan nog wat bouillon, wijn of water toe
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet in een oven van 95 graden
- Verhoog de oventemperatuur na 1,5 uur naar 120 graden
- Stoof voor een uur of drie. Draai het vlees elk uur om en controleer de gaarheid. Het is moeilijk precies te zeggen hoe lang dit duurt. Het ligt aan de oven, het vlees en hoelang het duurt voordat alles op temperatuur is in de oven
- Verdampt het vocht erg snel dan voeg je een beetje extra water toe
- Het vlees is gaar als het makkelijk van het bot los komt
- Haal de konijndelen uit de ovenschaal en laat ze een beetje afkoelen op een bord
- Kook het kookvocht met de paddenstoelen en de tomaat in. Verwijder de kruidnagel en laurier
- Kook het vocht in totdat er een geconcentreerde saus ontstaat. Maak de saus op smaak met eventueel wat zout en wat zoets als de zoet/zuurbalans niet in orde is (bijv ½ eetl maple syrup)
- Het is zeker niet de bedoeling om het gerecht zoet te maken
- Haal het vlees van de botten van het konijn en voeg ze toe aan de saus en verwarm nog even
- Serveer direct
Heerlijk met een stukje brood of een beetje aardappel puree
Wil je meer weten over stoven lees dan ook mijn artikel over de geheimen van een goede stoofschotel