Gestoofde kalfswang met madeira en sjalotten
Heerlijk mals vlees en een intense vleessaus vol met zoete sjalotten. Dit stoofrecept voor kalfswangen is echt geweldig.
Voor hoeveel personen? |
4 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
30 minuten voorbereiden, 6 uur stoven, 15 minuten afmaken |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
Kalfswangen kun je bij je slager bestellen. Ze hebben ze meestal niet op voorraad.
Kalfswangen schoonmaken is een klusje dat wat vaardigheden vereist. Deze vliezen en het vlees zijn behoorlijk taai. Een scherp slagersmes is hiervoor noodzakelijk. Zie je dit niet zitten vraag het dan je slager. Dat doen ze vast wel voor je.
Wil je meer weten over stoven lees dan ook mijn artikel over de geheimen van een goede stoofschotel
- Maak de kalfswangen schoon, verwijder al het vet en de vliezen
- Bestrooi de kalfswangen met zout en bak ze bruin in een beetje geklaarde boter en leg ze in een ovenschaal
- Maak de sjalotten schoon en snij ze in de lengte door midden en bak ze in dezelfde pan bruin in wat geklaarde boter
- Leg de sjalotten bij de kalfswangen
- Bak in dezelfde pan de tomatenpuree even aan en blus af met de madeira en voeg toe aan de sjalotten en het vlees
- Verwarm de fond in een pannetje en voeg ook toe samen met de kruiden
- Zorg ervoor dat het vlees helemaal onder het vocht staat, voeg desnoods wat water toe
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of met een deksel, ik gebruik ook wel een römertopf om in te stoven
- Zet de ovenschaal in een oven op 95 graden, verhoog de temperatuur van de oven na 1,5 uur naar 120 graden
- Stoof het vlees gaar in ongeveer 6 uur gaar, controleer na 4 uur regelmatig of het vlees gaar is
- Het vlees is gaar als je het makkelijk met 2 vorken uit elkaar kan trekken
- Als het vlees gaar is laat je het uit nog even in het stoofvocht afkoelen zodat het nog wat vocht op kan nemen
- Zeef het stoofvocht en kook dit in zodat er een dikke saus overblijft
- Voeg de sjalotten en het vlees toe aan de saus (gooi de kruiden weg)
- Maak op smaak met zout/peper (waarschijnlijk is er geen zout nodig)
Kalfswangen kun je bij je slager bestellen. Ze hebben ze meestal niet op voorraad.
Kalfswangen schoonmaken is een klusje dat wat vaardigheden vereist. Deze vliezen en het vlees zijn behoorlijk taai. Een scherp slagersmes is hiervoor noodzakelijk. Zie je dit niet zitten vraag het dan je slager. Dat doen ze vast wel voor je.
Wil je meer weten over stoven lees dan ook mijn artikel over de geheimen van een goede stoofschotel