PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?

Hollandse winterschotel

Hollandse winterschotel

​Een heerlijke Hollandse ovenschotel met witte kool, aardappelpuree en gehakt die door het gebruik van karwijzaad een verrassende authentieke smaak krijgt.

Voor hoeveel personen?
4 á 5 
Hoe lang ben je ermee bezig?
1 uur voorbereiden, 20 minuten in de oven
Wat heb je er voor nodig?
  • ½  witte kool  ca  500 gram
  • Geklaarde boter 
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 theel karwijzaad
  • 2 theel komijn zaad
  • Zout/peper
  • 500 gr biologisch rundergehakt
  • Geklaarde boter 
  • ½  bakje kastanje champignons
  • ½ theel paprika poeder
  • ¼ theel gerookt paprikapoeder
  • ¼ theel pikant paprikapoeder
  • Worcestershiresaus
  • 75 gram tomatenpuree (klein blikje)
  • Zout/peper
  • 1kg aardappel kruimig
  • 75 gram roomboter
  • 100 ml melk
  • Nootmuskaat
  • Zout/peper
  • 100 gram vers geraspte oude boerenkaas
Hollandse winterschotel
Hollandse winterschotel

Hoe ga je het doen?
  • ​Snij de witte kool doormidden, verwijder het hart en snij in de lengte in drieën
  • Snij de kool in dunne reepjes
  • Breng een grote pan water aan de kook voor de kool
  • Schil de aardappelen en zet ze met een beetje water op en kook ze gaar
  • Blancheer de kool  5 minuten en giet de kool af. De kool is nog niet helemaal gaar
  • Snij een ui in medium grove stukken
  • Fruit de ui in een beetje geklaarde boter glazig zonder te kleuren
  • Voeg op het laatst de fijn gesneden knoflook erbij en bak nog even mee
  • Voeg de kool toe en smoor de kool op een laag vuur rustig gaar. Eventueel een klein beetje bouillon of water toevoegen
  • Bak de komijn en karwij in een droge pan rustig zodat deze net een beetje kleur krijgt
  • Maal de kruiden in een vijzel en voeg toe aan de kool
  • Maak op smaak met zout en peper
  • Snij de champignons in kleine blokjes in bak in een beetje geklaarde boter op een hoog vuur
  • Als de champignons bruin gebakken zijn voeg het gehakt toe en bak het gehakt onder regelmatig roeren gaar
  • Voeg de paprikapoeder en de tomaten puree mee en bak nog even mee
  • Voeg 75 ml water toe en laat even pruttelen
  • Maak op smaak met worcestershiresaus en zout/peper. Ik had nog een klontje weekvocht van gedroogde paddenstoelen in de vriezer en heb dit er ook bij gedaan
  • Zorg ervoor dat het gehakt als het klaar is een beetje smeuïg is. Niet te droog niet te nat
  • Maak een aardappelpuree van de aardappels, de boter en de melk. Zie recept aardappelpuree
  • Smeer op de bodem van een flinke ovenschaal een laagje puree
  • Verdeel hierop de witte kool
  • Verdeel hierover het gehakt
  • Dek af met een laagje puree
  • Bestrooi met de vers geraspte oude kaas en bak goudbruin in een oven van 190 graden in ongeveer 20 minuten​
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Samenwerken, samen koken
    • Links
    • Gastblog >
      • Buikvet verbranden met koolhydraatarme snacks
      • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
      • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Afvallen in de sportschool
    • Contact
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?