Hollandse winterschotel
Een heerlijke Hollandse ovenschotel met witte kool, aardappelpuree en gehakt die door het gebruik van karwijzaad een verrassende authentieke smaak krijgt.
Voor hoeveel personen? |
4 á 5 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
1 uur voorbereiden, 20 minuten in de oven |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
- Snij de witte kool doormidden, verwijder het hart en snij in de lengte in drieën
- Snij de kool in dunne reepjes
- Breng een grote pan water aan de kook voor de kool
- Schil de aardappelen en zet ze met een beetje water op en kook ze gaar
- Blancheer de kool 5 minuten en giet de kool af. De kool is nog niet helemaal gaar
- Snij een ui in medium grove stukken
- Fruit de ui in een beetje geklaarde boter glazig zonder te kleuren
- Voeg op het laatst de fijn gesneden knoflook erbij en bak nog even mee
- Voeg de kool toe en smoor de kool op een laag vuur rustig gaar. Eventueel een klein beetje bouillon of water toevoegen
- Bak de komijn en karwij in een droge pan rustig zodat deze net een beetje kleur krijgt
- Maal de kruiden in een vijzel en voeg toe aan de kool
- Maak op smaak met zout en peper
- Snij de champignons in kleine blokjes in bak in een beetje geklaarde boter op een hoog vuur
- Als de champignons bruin gebakken zijn voeg het gehakt toe en bak het gehakt onder regelmatig roeren gaar
- Voeg de paprikapoeder en de tomaten puree mee en bak nog even mee
- Voeg 75 ml water toe en laat even pruttelen
- Maak op smaak met worcestershiresaus en zout/peper. Ik had nog een klontje weekvocht van gedroogde paddenstoelen in de vriezer en heb dit er ook bij gedaan
- Zorg ervoor dat het gehakt als het klaar is een beetje smeuïg is. Niet te droog niet te nat
- Maak een aardappelpuree van de aardappels, de boter en de melk. Zie recept aardappelpuree
- Smeer op de bodem van een flinke ovenschaal een laagje puree
- Verdeel hierop de witte kool
- Verdeel hierover het gehakt
- Dek af met een laagje puree
- Bestrooi met de vers geraspte oude kaas en bak goudbruin in een oven van 190 graden in ongeveer 20 minuten