PASSIE VOOR GEZOND ETEN, LEVEN EN WERKEN
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Contact

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Hier mijn recept voor deze Italiaanse klassieker die iedereen lekker vindt: lasagne bolgonese.

Voor hoeveel personen?
6
Hoe lang ben je ermee bezig?
een regenachtige zondag
Wat heb je er voor nodig?
  • 2 ltr bolognesesaus zie recept op deze website. Zorg ervoor dat de bolognesesaus niet te dun is. Kook de saus als het nodig is nog een beetje in
Bechamelsaus:
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 1 ltr melk
  • Zout/peper
  • Nootmuskaat
  • Citroensap
Lasagne vellen:
  • 300 gr ‘00’ bloem (als je geen ‘00’ bloem hebt gebruik dan gewone patentbloem)
  • 2 eetl olijfolie
  • 3 eieren
  • Zout
  • Je kan ook lasagne vellen kant en klaar koken natuurlijk
Voor de garnering:
  • 100 gr Parmezaanse kaas en/of 2 bollen mozzarella
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese

Hoe ga je het doen?
  • ​Maak de bolognesesaus of haal deze uit de vriezer 
  • Maak het deeg voor de lasagne vellen
  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met een deeghaak of kneed het deeg met de hand op een schoon aanrecht
  • Verdeel het deeg in 8 stukken en rol het deeg uit tot en met stand 6 in lange plakken
  • Heb je geen pasta machine of heb je geen tijd koop dan gedroogde kant en klare lasagne vellen. Het liefst van een merk dat ze in Italië ook verkopen. Barilla, De Cecco of iets anders. Kook deze pasta vellen voor zoals beschreven op de verpakking en leg ze op een schone theedoek. Kook niet te veel plakken tegelijker tijd
  • Maak de bechamelsaus
  • Smelt de boter in een flinke steel pan
  • Als de boter gesmolten is doe de bloem erbij (dit heet een roux)
  • Roer alles goed door elkaar en bak de roux op een laag vuur al roeren een paar minuten
  • Neem de pan van het vuur en laat even afkoelen
  • Voeg de helft van de melk erbij en roer met een garde goed door elkaar
  • Breng dit mengsel al roerend aan de kook
  • Zodra de saus begint te binden leg de garde weg en gebruik een houten lepel voor het roeren
  • Laat de saus even koken en voeg de rest van de melk toe
  • Breng de saus al roerend met een houten lepel weer aan de kook
  • Laat de saus een paar minuten koken en breng op smaak met zout, peper, vers geraspte nootmuskaat en een paar druppels citroen sap
  • Je hebt nu een vrij dunne saus. De pasta vellen zullen een deel van het vocht opnemen zodat er toch een stevige lasagne ontstaat
  • Als je klontjes in de saus hebt gekregen is dat niet erg. Je haalt de saus gewoon door een zeef
  • Rasp de Parmezaanse kaas en/of snij de mozzarella in klein stukjes
  • Nu kan de Lasagne op gebouwd worden
  • Beboter een grote ovenschaal
  • Doe een dun laagje bolognesesaus in de schaal. Hoe dunner hoe beter
  • Verdeel een dun laagje bechamelsaus in de schaal. Ik gebruik het spuitflesje voor de poffertjes hiervoor
  • Strooi een beetje kaas hierover
  • Bedek met een enkele laag lasagne vellen
  • Herhaal dit een keer of 7 of totdat de schaal vol is of de ingrediënten op zijn
  • Sluit na de laatste laag lasagne vellen af met bechamelsaus en kaas
  • Bak de lasagne 25 minuten op 170 graden of totdat de lasagne mooi goudbruin is

Ik kook de zelf gemaakte lasagne vellen niet voor. Ik kom wel authentieke Italiaanse recepten tegen waarin dit wel gebeurt. Dit ga ik de volgende keer ook proberen. Maak de laagjes zo dun mogelijk dit scheel echt erg veel. Less is more!!
De lekkerste lasagne vellen maken je zelf
Eerst een laagje bolognesesaus
Dan de bechamelsaus
Picture
Picture
Rob Coert ​
INTEGRAAL LEEFSTIJL- EN VITALITEITSCOACH
M 06 40 979 103
​info@passievoorgezondleven.nl

Bilthoven
Passie voor gezond leven
Wat is leefstijlcoaching?
Wie ben ik?
Informatie en contact
Gezonde voeding
Op zoek naar een recept?
Er berust geen copyright op de inhoud van deze site. Delen graag met bronvermelding.
  • Home
  • Gezond leven
    • Gezond leven
    • CooL
    • Wie ben ik?
    • Informatie en contact
    • Informatie over gezonde voeding >
      • Waarom diabeten beter suiker dan brood kunnen eten
      • Wat is gezonde voeding?
      • Is suiker giftig?
      • Is aspartaam gevaarlijk?
      • Is E 621 gevaarlijk?
    • Gezond werken
  • Gezonde recepten
  • Gezond eten
    • Kooktips voor een gezonde leefstijl >
      • Alles over aardappelpuree
      • De 3 grootste fabels in de keuken
      • Mijn diepvriesla
      • Mijn drankkast
      • Mijn keukenkastje
      • De geheimen van een goede stoofschotel
      • Gamba's
      • Knoflook
      • Zijn asperges gezond?
    • Samenwerken, samen koken >
      • Links
      • Gastblog >
        • Afvallen en overgang: 5 tips voor sneller gewichtsverlies
        • Zo kan gezonde voeding ontstekingen remmen bij artrose
      • Contact