Lasagne bolognese
Hier mijn recept voor deze Italiaanse klassieker die iedereen lekker vindt: lasagne bolgonese.
Voor hoeveel personen? |
6 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
een regenachtige zondag |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
- Maak de bolognesesaus of haal deze uit de vriezer
- Maak het deeg voor de lasagne vellen
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met een deeghaak of kneed het deeg met de hand op een schoon aanrecht
- Verdeel het deeg in 8 stukken en rol het deeg uit tot en met stand 6 in lange plakken
- Heb je geen pasta machine of heb je geen tijd koop dan gedroogde kant en klare lasagne vellen. Het liefst van een merk dat ze in Italië ook verkopen. Barilla, De Cecco of iets anders. Kook deze pasta vellen voor zoals beschreven op de verpakking en leg ze op een schone theedoek. Kook niet te veel plakken tegelijker tijd
- Maak de bechamelsaus
- Smelt de boter in een flinke steel pan
- Als de boter gesmolten is doe de bloem erbij (dit heet een roux)
- Roer alles goed door elkaar en bak de roux op een laag vuur al roeren een paar minuten
- Neem de pan van het vuur en laat even afkoelen
- Voeg de helft van de melk erbij en roer met een garde goed door elkaar
- Breng dit mengsel al roerend aan de kook
- Zodra de saus begint te binden leg de garde weg en gebruik een houten lepel voor het roeren
- Laat de saus even koken en voeg de rest van de melk toe
- Breng de saus al roerend met een houten lepel weer aan de kook
- Laat de saus een paar minuten koken en breng op smaak met zout, peper, vers geraspte nootmuskaat en een paar druppels citroen sap
- Je hebt nu een vrij dunne saus. De pasta vellen zullen een deel van het vocht opnemen zodat er toch een stevige lasagne ontstaat
- Als je klontjes in de saus hebt gekregen is dat niet erg. Je haalt de saus gewoon door een zeef
- Rasp de Parmezaanse kaas en/of snij de mozzarella in klein stukjes
- Nu kan de Lasagne op gebouwd worden
- Beboter een grote ovenschaal
- Doe een dun laagje bolognesesaus in de schaal. Hoe dunner hoe beter
- Verdeel een dun laagje bechamelsaus in de schaal. Ik gebruik het spuitflesje voor de poffertjes hiervoor
- Strooi een beetje kaas hierover
- Bedek met een enkele laag lasagne vellen
- Herhaal dit een keer of 7 of totdat de schaal vol is of de ingrediënten op zijn
- Sluit na de laatste laag lasagne vellen af met bechamelsaus en kaas
- Bak de lasagne 25 minuten op 170 graden of totdat de lasagne mooi goudbruin is
Ik kook de zelf gemaakte lasagne vellen niet voor. Ik kom wel authentieke Italiaanse recepten tegen waarin dit wel gebeurt. Dit ga ik de volgende keer ook proberen. Maak de laagjes zo dun mogelijk dit scheel echt erg veel. Less is more!!