Witlof met ham en kaassaus
Een echte klassieker uit de Hollandse keuken: Witlof met ham en kaassaus zoals oma die maakte.
Voor hoeveel personen? |
4 |
Hoe lang ben je ermee bezig? |
30 minuten voorbereiden, 15 minuten in de oven |
Wat heb je er voor nodig?
|
|
Hoe ga je het doen?
- Snij de achterkantjes van de witlof
- Kook de witlof in ongeveer 15 minuten gaar, giet af en laat iets afkoelen
- Maak ondertussen de kaassaus
- Smelt de geklaarde boter in een steelpan met dikke bodem
- Je kan ook gewone boter gebruiken als je geen geklaarde boter hebt maar nooit margarine
- Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot een roux (een soort dikke op nat zand lijkende massa)
- Bak de roux op een laag vuur 1 minuut terwijl je af en toe roert
- Haal de roux van het vuur en laat even afkoelen
- Voeg 400 ml melk toe en roer met een garde tot een glad mengsel
- Breng dit langzaam aan de kook terwijl je blijft roeren met de garde
- Zodra de saus begint te binden verwissel je de garde door de houten lepel
- Blijf roeren totdat er een dikke saus ontstaat die zachtjes kookt
- Voeg de overgebleven melk toe en roer met de houten lepel tot een gladde saus
- Laat de saus een paar minuten zachtjes koken
- Voeg de kaas toe en roer goed door elkaar
- Als de kaas helemaal gesmolten is maak je de saus op smaak met citroensap, worcestershiresaus, nootmuskaat en zout/peper
- Halveer de witlofstronken, verwijder het hart en rol ze in een plak ham
- Leg de witlof rolletjes in een ovenschaal en giet de saus erover
- Bak de witlof in een oven van 180 °C ongeveer 15 minuten zodat er een mooi bruin korstje op komt
In dit recept heb ik de saus vrij dik gelaten. Uit de witlof komt altijd wat vocht en zo wordt de saus vanzelf wat dunner. Ook maak ik altijd relatief veel kaassaus omdat iedereen het altijd zo lekker vindt. Ik serveer hier biologische vastkokende aardappels bij.